Dobre na śniadanie i kolację, smażone na twardo lub miękko. Ze szpinakiem, sosem beszamelowym lub warzywami. Jak zrobić jajka sadzone? Przeczytaj poniższe porady i zainspiruj się sprawdzonymi przepisami.
Smażenie jajek
Nie ma ogólnej zasady, która mówiłaby o tym, jak długo przyrządzać jajka sadzone. Wszystko zależy od temperatury rozgrzania patelni. Gdy chcesz przygotować je na miękko, rozbij i smaż przez krótki czas, tak aby żółtko zachowało swoją kremową postać. Przygotowując jajka na twardo, możesz znacznie przyśpieszyć proces ich smażenia poprzez przykrycie patelni pokrywką. Pamiętaj o tym, żeby przyprawić jajka dopiero pod koniec smażenia – pod wpływem niektórych przypraw mogą zmienić kolor. Zobacz trzy inspiracje i dowiedz się, jak zrobić jajka sadzone.
Szpinak z jajkiem
Ciekawym sposobem na przygotowanie jajek jest podanie ich ze szpinakiem. Żeby je przyrządzić, usmaż cebulę na złoty kolor, pod koniec dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Na patelnię wrzuć świeży szpinak (sprawdzi się również mrożony) i połącz ze śmietaną. Przyrządź je na miękko i ułóż na nich przygotowany wcześniej farsz. Gotowe danie serwuj z chrupiącym pełnoziarnistym chlebem lub z grzankami, udekorowane listkami bazylii. Sprawdź dokładny przepis na szpinak z jajkiem.
Jajka sadzone po meksykańsku
Kolejną inspiracją jest przygotowanie jajek sadzonych po meksykańsku. Na patelni upraż orzeszki piniowe lub ziemne, następnie usmaż warzywa: cebulę, paprykę i czosnek. Kiedy uzyskają odpowiednią miękkość, dodaj przecier pomidorowy, czerwoną fasolę oraz resztę warzyw. By uzyskać wyrazisty smak, wlej kilka kropel sosu tabasco. Wszystkie składniki smaż na małym ogniu, uważając, żeby się nie przypaliły, pod koniec posyp je świeżo zmielonym pieprzem. Do tak przygotowanej mieszanki wbij jajka, przykryj patelnią i przyrządź je na twardo. Serwuj na ciepło, podawane prosto z patelni. Jajka sadzone po meksykańsku to świetny sposób na smaczną kolację.
Croque madame
Wykwintną, a zarazem prostą w przygotowaniu wersją jajka sadzonego jest przyrządzenie go z beszamelem. Rozpocznij od sosu – na rozgrzanym tłuszczu przysmaż mąkę pszenną, a następnie zalej ją mlekiem. Połącz z kostką rosołową i mieszaj, aż do czasu uzyskania aksamitnej konsystencji. Dopraw do smaku gałką muszkatołową, kolorowym pieprzem i dolej sok z połowy cytryny. Do gorącego jeszcze sosu wsyp ser gruyer (możesz zastąpić go ementalerem) i dokładnie wymieszaj. Następnie usmaż jajka na miękko, przyprawiając je pieprzem. Na posmarowanym musztardą chlebie tostowym połóż wędlinę, posmaruj przygotowanym wcześniej beszamelem i wstaw do dobrze nagrzanego piekarnika. Piecz przez kilka minut do czasu, aż tosty będą gotowe. Croque madame serwuj na ciepło, ozdobione kiełkami rzodkiewki lub soi.
Jak zrobić jajka sadzone? Przepisów jest wiele, eksperymentuj ze składnikami i przygotuj smaczne dania, inspirując się naszymi poradami.
Komentarze (0)