Pierogi ze szpinakiem i ziemniakami - VIDEO
średnie
1321 osób zapisało
Składniki
200 gramów
200 gramów
1 sztuka
0.5 łyżki
2 łyżki
1 szklanka
0.7 szklanki
0.5 łyżeczki
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę 0,5x0,5 centymetra i ugotuj na półtwardo. Cebulę pokrój w drobną kostkę, szpinak rozmroź.

Krok 2
Cebulę przesmaż na rozgrzanej oliwie, dodaj ziemniaki i oprósz curry. Następnie dodaj szpinak, smaż chwilę razem. Dopraw pieprzem i wymieszaj z tartą bułką – wystudź.

Krok 3
Z mąki, wody oraz soli zagnieć ciasto pierogowe. Rozwałkuj cienko na stolnicy i wytnij krążki używając do tego szklanki. Na każdy z nich nałóż porcję farszu i zlep dokładnie brzegi, aby farsz nie wydostał się na zewnątrz.

Krok 4
Pierogi wrzucaj na osolony wrzątek i gotuj około 3 minut od wypłynięcia na powierzchnię wody. Podawaj na ciepło same lub z sosem, udekoruj listkami świeżych ziół.


Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pierogi ze szpinakiem i ziemniakami - VIDEO
Pierogi z ziemniakami przywołują na myśl jedno skojarzenie – ruskie. My jednak mamy nieco inną propozycję na to danie, którą jest farsz szpinakowy. Pierogi ze szpinakiem i ziemniakami są pomysłem na ciekawe urozmaicenie domowego menu. Zwolennicy potraw mącznych z pewnością docenią to ciekawe zestawienie smaków, a curry doda orientalnego wyrazu tej jakże polskiej potrawie. Wykorzystajcie ten przepis na pierogi ze szpinakiem i ziemniakami nie tylko na obiad. Danie będzie zaskakującym kulinarnym akcentem również podczas spotkania ze znajomymi.
Dla kogo?
Przepis na farsz na pierogi z ziemniakami i szpinakiem spodoba się każdemu, kto w codziennym menu preferuje pierogi z różnorodnym nadzieniem.
Na jaką okazję?
Pierogi z ziemniakami i szpinakiem to obowiązkowy element przede wszystkim domowego obiadu.
Czy wiesz, że?
Głębszy smak szpinaku można uzyskać poprzez dodanie do niego pieprzu, cukru lub gałki muszkatołowej.
Dla urozmaicenia:
Pierogi ze szpinakiem i ziemniakami najlepiej smakują świeżo ugotowane. Możecie je także przesmażyć, dzięki czemu ciasto zyska chrupiącą konsystencję.