Ryż z kurczakiem i soczewicą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ryż z kurczakiem i soczewicą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
195 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

85 osób wydrukowało

Pobierz pdf

189 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 sztuka

125 gramów

200 gramów

1 szklanka

1 sztuka

40 gramów

60 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W garnku zagotuj półtora litra wody z kostką Knorr i wrzuć soczewicę oraz ryż. Całość gotuj około 20 minut, aż oba składniki będą miękkie. Po ugotowaniu odcedź ryż z soczewicą.

Ryż z kurczakiem i soczewicą - Krok 1

Krok 2

Na rozgrzane masło wrzuć soczewicę oraz ryż. Całość duś kilka minut co jakiś czas podlewając bulionem.

Ryż z kurczakiem i soczewicą - Krok 2

Krok 3

Kurczaka pokrój na cienkie paski.

Ryż z kurczakiem i soczewicą - Krok 3

Krok 4

Teraz dodaj mięso i cebulę do ryżu.

Ryż z kurczakiem i soczewicą - Krok 4

Krok 5

Cebulę pokrój w kosteczkę i podsmaż na maśle z migdałami. Kiedy cebula będzie złota dodaj mięso z kurczaka i smaż kilka minut, aż wszystko zrobi się rumiane.

Ryż z kurczakiem i soczewicą - Krok 5

Krok 6

Dodaj posiekaną kolendrę, sos sojowy, sok z cytryny i miód. Wymieszaj i podawaj.

Ryż z kurczakiem i soczewicą - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryż z kurczakiem i soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryż z kurczakiem i soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryż z kurczakiem i soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryż z kurczakiem i soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryż z kurczakiem i soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryż z kurczakiem i soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryż z kurczakiem i soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ryż z kurczakiem i soczewicą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ryż z kurczakiem i soczewicąRyż z kurczakiem i soczewicą

W garnku zagotuj półtora litra wody z kostką Knorr i wrzuć soczewicę oraz ryż. Całość gotuj około 20 minut, aż oba składniki będą miękkie. Po ugotowaniu odcedź ryż z soczewicą.