
Składniki
100 gramów
1 opakowanie
6 sztuk
6 sztuk
30 gramów
1 łyżka
2 sztuki
3 łyżki
1 łyżeczka
1 łyżeczka
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj sos – zawartość opakowania Knorr połącz z octem, miodem, musztardą oraz oliwą i dokładnie wymieszaj w zamkniętym słoiczku energicznie nim potrząsając.

Krok 2
Boczek umieść między dwoma arkuszami pergaminu, ułóż na blasze, przyciśnij drugą blachą i wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika. Piecz przez 15 minut. Szpinak porwij lub pokrój na 2-3 cm szerokości paski. Truskawki pokrój na ćwiartki.

Krok 3
Pieczywo okrój ze skórek, a następnie pokrój w kostkę. Opiecz na rozgrzanej suchej patelni na złoty kolor. Orzeszki upraż na patelni.

Krok 4
Szpinak nałóż do słoików, włóż truskawki, orzeszki oraz pokruszony ser i polej przygotowanym sosem. Wierzch sałatki posyp pokruszonym boczkiem oraz grzankami i podawaj.


Dobra rada:
Jeśli lubisz ostre smaki, możesz dodać do sosu odrobinę posiekanej papryczki chilli lub szczyptę pieprzu Cayenne.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka szpinakowa z boczkiem
Podana w oryginalny sposób sałatka szpinakowa z boczkiem sprawdzi się jako efektowna przekąska podczas grillowania lub imprezy. Jej wykonanie zacznij od przygotowania boczku – pokrój go w plastry i upiecz na blasze w piekarniku. Dzięki temu stanie się delikatnie chrupiący i doskonale podkreśli smak pozostałych składników. Z pieczywa tostowego usuń skórki i pokrój jego środek w niewielką kostkę – podsmażaj na patelni do momentu, aż nabierze złocistego koloru. Jeśli lubisz aromat ziół, oprósz nimi grzanki – sprawdzą się m.in. oregano lub bazylia, które podkreślą smak całej potrawy. Upraż też orzeszki piniowe. Możesz je ewentualnie zastąpić orzechami nerkowca. Połącz szpinak, truskawki, orzeszki i pokruszony ser kozi. Wszystkie składniki polej sosem włoskim z suszonymi pomidorami wymieszanym z octem, miodem, oliwą i musztardą. Dołącz jeszcze kawałki boczku i posyp wierzch potrawy przygotowanymi wcześniej grzankami. Alternatywą dla boczku będą chipsy ze startego parmezanu. Sprawdź przepis na tę godną polecenia sałatkę szpinakową.