Sałatka z buraczkami i malinami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z buraczkami i malinami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

26

heart
546 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

322 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

366 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 pęczek

20 sztuk

1 sztuka

1 opakowanie

3 łyżki

3 łyżki

1 łyżka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Oderwij liście botwinki od buraczków. Liście wraz z sałatą umyj, osusz i porwij na mniejsze kawałki.

Sałatka z buraczkami i malinami  - Krok 1

Krok 2

Buraczki umyj i ugotuj do miękkości. Następnie wystudź, obierz ze skórki i pokrój w mniejsze kawałki.

Sałatka z buraczkami i malinami  - Krok 2

Krok 3

Przygotuj aromatyczny, koperkowo-ziołowy sos mieszając sos sałatkowy Knorr z oliwą, miodem i sokiem z cytryny.

Sałatka z buraczkami i malinami  - Krok 3

Krok 4

Do sałaty dodaj buraczki i maliny. Całość polej sosem i delikatnie wymieszaj. Sałatkę podawaj posypaną ziarnami słonecznika.

Sałatka z buraczkami i malinami  - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Taką sałatkę możesz również podawać z gęstym jogurtem. Ziarna słonecznika warto wcześniej uprażyć na rozgrzanej patelni aby były bardziej chrupiące.

22

Opinie o przepisie

  • Wiera Gajdzinska

    Wiera Gajdzinska , 04.07.2016

    Super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alina Kaczewiak

    Alina Kaczewiak , 08.08.2014

    Mam apetyt - widzę już danie na talerzu, mniam, mniam - o tej porze???

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Rutra Kudjah

    Rutra Kudjah , 06.08.2014

    Ja proponuje paste z ciebierzycy, kulki z mielonego w sosie jogurtowo miętowym i żeberka w sosie anyżowym-pycha-ORIENT EXPRESS Stare Miasto POLECAM!JEDLIŚMY:-P

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Irena Maciejewska

    Irena Maciejewska , 06.08.2014

    Już dawno stwierdziłam, że połączenie malin (soku malinowego) z buraczkami jest rewelacyjne.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alicja Szczęsna

    Alicja Szczęsna , 06.08.2014

    I zostawić troszkę w lodówce na spróbowanie! He..he...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Kozinski

    Andrzej Kozinski , 06.08.2014

    co Wy ciągle o tym żarciu .... a tyle ludzi na świecie głoduje !!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bożena Zielińska

    Bożena Zielińska , 06.08.2014

    Pewnie sama lubie i gotuje

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Przemcio Szczepański

    Przemcio Szczepański , 06.08.2014

    Orginalne. Ale jak z kobieta-ładne ale w smaku może być gorzkie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomasz Ugórowski

    Tomasz Ugórowski , 05.08.2014

    Prawdziwa kobieta z niczego potrafi zrobić: a. sałatkę; b. zupę; c. awanturę

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Gaweł

    Barbara Gaweł , 05.08.2014

    maliny bez dodatku cukru sa dobre do wielu mięs!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mirosław Siadul

    Mirosław Siadul , 05.08.2014

    Fuuuuujjjjjjj !!!!!!!......

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorota Orłowska

    Dorota Orłowska , 05.08.2014

    malinki to tylko fermentowane

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jerzy Cianciara

    Jerzy Cianciara , 05.08.2014

    Pyszne!Tylko po malinach to mnie plecy bolą!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Buraczynska

    Maria Buraczynska , 05.08.2014

    kiedy paulinka i elunia otwierają katering bo to smaczne dania miam miam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jerzy Szary

    Jerzy Szary , 05.08.2014

    będę rzygał

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorota Honorata Filimowska

    Dorota Honorata Filimowska , 05.08.2014

    Masz nowe pomysł jakie dodatkowo malina do sałatki, spróbuje ci zrobic

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alicja Antonik

    Alicja Antonik , 05.08.2014

    Ciekawe połączenie muszę to zrobić

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zosia Strzępka

    Zosia Strzępka , 05.08.2014

    Izunia ,poczęstuj,spróbuję....:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Arkadiusz Szkutnik

    Arkadiusz Szkutnik , 05.08.2014

    Poproszę małą porcję na Piątek :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iza Werner

    Iza Werner , 05.08.2014

    ładnie wygląda ale nie przepadam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stanisław Tomczewski

    Stanisław Tomczewski , 05.08.2014

    to może szczaw i mirabelki , Niesiołowski się ucieszy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Renata Domańska

    Renata Domańska , 05.08.2014

    Pyszna ...szpinak ,botwinka ,roszponka ,truskawki i coś tam jeszcze tez pycha ... :0

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z buraczkami i malinami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z buraczkami i malinami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z buraczkami i malinami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z buraczkami i malinami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z buraczkami i malinami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z buraczkami i malinami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z buraczkami i malinami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z buraczkami i malinami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z buraczkami i malinami Sałatka z buraczkami i malinami

Młode buraki i maliny – połączenie nieoczywiste, ale bardzo smaczne, zwłaszcza w sałatce. Do jej przygotowania użyj młodych warzyw wraz z botwinką. Liście buraków i zieloną sałatę – np. karbowaną lollo, po wcześniejszym umyciu i starannym wysuszeniu, porwij w dłoniach na mniejsze części. Przełóż je do miski, a następnie delikatnie wymieszaj ze świeżymi malinami oraz kawałkami ugotowanych młodych warzyw. Smak całości dopełni koperkowo-ziołowy sos z miodem i sokiem ze świeżo wyciśniętej cytryny lub limonki. Gotowe danie posyp ziarnami słonecznika – będą bardziej chrupkie, jeśli wcześniej podprażysz je na dobrze rozgrzanej suchej patelni. Dobrym wyborem będzie też użycie płatków migdałów lub zmiażdżonych w moździerzu orzechów laskowych. Prostą, a zarazem efektowną sałatkę zaserwujesz na wiele sposobów. Sprawdzi się jako samodzielny posiłek – z włoską bułką ciabattą – albo jako dodatek do innych potraw, np. grillowanej piersi z indyka lub kurczaka. Zobacz, jak w łatwy sposób można przyrządzić znakomitą sałatkę.