Sałatka z selera naciowego z czosnkiem
łatwe
730 osób zapisało

Składniki
7 sztuk
1 opakowanie
2 łyżki
1 łyżka
0.5 sztuki
1 pęczek
1 sztuka
3 łyżki
50 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Łodygi selera obierz z włókien, pokrój na niewielkie kawałki pod skosem i sparz krótko we wrzącej wodzie – wystudź w lodzie.

Krok 2
Orzechy upraż na rozgrzanej suchej patelni. Radicchio pokrój w grube paski, natkę posiekaj. Winogrona pokrój na połówki.

Krok 3
Sos Knorr wymieszaj z 3 łyżkami wody, majonezem oraz posiekaną natką.

Krok 4
Przełóż wszystkie składniki do miski, dodaj przygotowany sos i wymieszaj. Nałóż do salaterki i posyp pokrojonym w kostkę serem pleśniowym.


Dobra rada:
Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z selera naciowego z czosnkiem
Zastanawiasz się, jak wykorzystać w kuchni selera naciowego? Przyrządź z niego pyszną sałatkę. Seler naciowy ma wyrazisty smak, dlatego będzie świetną bazą do przekąski z pomidorkami koktajlowymi i winogronami. Połącz go z sałatą radicchio – chrupiącą i lekko gorzkawą, która dzięki swojej fioletowej barwie doda sałatce atrakcyjnego wyglądu. Dołącz także dowolny niebieski ser pleśniowy – np. lazur albo gorgonzolę – oraz orzechy włoskie, które wspaniale podkreślą jego smak. Pamiętaj, by wcześniej uprażyć je na suchej patelni – dzięki temu będą bardziej chrupiące i aromatyczne. Przygotowanie sałatki zacznij od zblanszowania selera – sparz go wrzątkiem, a następnie wystudź w kostkach lodu albo bardzo zimnej wodzie. Obierz go także z włókien, a następnie pokrój i połącz z pozostałymi składnikami. Tuż przed podaniem przekąski przygotuj do niej gęsty sos czosnkowy na bazie majonezu. Sałatkę z selera naciowego z czosnkiem podawaj udekorowaną liśćmi roszponki albo rukoli. Doskonale będzie pasowała do niej świeża bagietka. Ten przepis udowadnia, że z kilku produktów można stworzyć smaczne i wykwintne danie.