
Składniki
15 dekagramów
1 opakowanie
10 dekagramów
1 sztuka
1 sztuka
3 sztuki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Opłucz soczewicę, wsyp do garnka i zalej osoloną wodą. Gotuj do momentu, kiedy będzie miękka, po czym odcedź i ostudź.

Krok 2
Zalej ryż dużą ilością osolonej wody. Gotuj przez około 20 minut, by stał się sypki, a następnie odcedź go i ostudź.

Krok 3
Oczyść dokładnie pora, umyj i pokrój w krążki. Umyj papryki, oczyść z pestek i pokrój w krótkie paski. Umyj też pomidory, pokrój je na cząstki, natomiast oliwki - w krążki lub na kawałki.

Krok 4
Przygotuj Sos sałatkowy czosnkowy Knorr według opisu podanego na opakowaniu.

Krok 5
Włóż wszystkie składniki do salaterki, polej sosem i dokładnie wymieszaj. Odstaw sałatkę na 15 minut w chłodne miejsce. Podawaj.

Dobra rada:
Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z soczewicą i ryżem
Sałatka z soczewicą i ryżem to danie, które sprawdzi się na wiele okazji. Będzie smacznym obiadem, drugim śniadaniem, możesz zabrać ją ze sobą do pracy lub na piknik. Jest bardzo prosta w przygotowaniu, a do tego pyszna. Dostępnych jest kilka gatunków soczewicy, które różnią się głównie kolorem oraz konsystencją. Do sałatek najlepiej nadają się większe i twardsze, ponieważ nie rozpadają się podczas gotowania. Sięgnij więc po soczewicę zieloną lub czarną. Wybierz ryż długoziarnisty – nie będzie się sklejał. Smaczny będzie np. basmati. Ugotuj ryż i soczewicę, a następnie ostudź je i wymieszaj z pozostałymi dodatkami: pomidorami, oliwkami, papryką i porem. Wszystkie składniki połącz za pomocą gęstego czosnkowego sosu, który przygotujesz na bazie majonezu. Jeśli wolisz łagodniejsze smaki, dodaj do niego także trochę jogurtu naturalnego. Sałatkę z soczewicą i ryżem podawaj schłodzoną, możesz także posypać ją dodatkowo pestkami słonecznika. Zobacz, jak łatwe może być gotowanie – wypróbuj nasz przepis!