Sałatka Waldorf - przepis z selerem i orzechami | Przepisy.pl pixel

Sałatka Waldorf

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
123 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

92 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

127 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

100 gramów

120 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

100 gramów

80 gramów

60 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z jogurtem.

Krok 2

Obierz selera oraz marchew i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Tak samo zetrzyj jabłko.

Krok 3

Wymieszaj warzywa z sosem jogurtowym tak aby jabłko i seler nie zdążyło ściemnieć.

Krok 4

Winogrona umyj i przekrój na pół. Umyj sałatę i lekko osusz. Orzechy posiekaj.

Krok 5

Dodaj do sałatki orzechy oraz winogrona. Podawaj z listkami świeżej sałaty na wierzchu.

przepisy.pl

Dobra rada:

Sałatkę udekoruj płatkami różowego pieprzu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka Waldorf - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka Waldorf - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka Waldorf - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka Waldorf - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka Waldorf - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka Waldorf - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka Waldorf - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka Waldorf - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka WaldorfSałatka Waldorf

Przedstawiamy kulinarny American dream – sałatkę Waldorf. Receptura sałatki narodziła się pod koniec XIX wieku w sercu Nowego Jorku. Jak widać, amerykańska kuchnia to nie tylko burgery. Dziś wybierzcie jej bardziej szykowną wersję, w której przenikają się wytrawne i słodkie nuty.

Dla kogo?

Dla poszukiwaczy wykwintnych smaków i nienagannej prezencji potraw. Sałatka została wymyślona w Hotelu Waldorf, do dziś kojarzonego jako niezwykle prestiżowe miejsce. Zadowolone będą nawet arcydelikatne podniebienia.

Na jaką okazję?

Na podstawie wcześniejszego opisu można domyślać się, że sałatka Waldorf pasuje do eleganckich przyjęć. Jednocześnie dzięki prostocie wykonania będziecie cieszyć się nią w czasie mniej formalnych okazji. Idealna na stylowy lunch!

Czy wiesz, że?

Największe uprawy orzechów włoskich zlokalizowane są w Chinach, Meksyku, Stanach Zjednoczonych, Turcji oraz Iranie. Zadowalających zbiorów można spodziewać się w miejscach o dużym nasłonecznieniu i żyznej glebie.

Dla urozmaicenia:

W sałatce Waldorf seler korzeniowy może zostać zastąpiony przez naciowy. Odświeżającego aromatu nada starta skórka z cytryny.