Zupa krem z soczewicy z ziemniakami - z czerwonej | Przepisy.pl pixel

Gęsta zupa krem z soczewicą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

13

heart
322 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

298 osób wydrukowało

Pobierz pdf

445 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

2 sztuki

600 gramów

2 sztuki

0.5 sztuki

1.5 litra

1 sztuka

0.5 łyżeczki

1 łyżeczka

30 mililitrów

0.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Cebulę pokrój w grubą kostkę. W garnku rozgrzej oliwę, przesmaż razem, dodaj posiekany czosnek, kumin i kolendrę.

Krok 2

Do garnka wsyp soczewicę oraz pokrojoną papryczkę chili. Całość zalej wodą, zagotuj, a następnie dodaj bulionetki Knorr.

Krok 3

Całość doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj do momentu, aż ziemniaki oraz soczewica będą miękkie.

Krok 4

Następnie zupę zmiksuj, używając blendera i dopraw do smaku. Gorącą zupę podawaj posypaną ziołami.

przepisy.pl

Dobra rada:

Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.

1

Opinie o przepisie

  • Marlena Dałek

    Marlena Dałek , 05.02.2017

    Zupa przepyszna, nie miałam bulionetek i zastąpiłam je 3 kostkami warzywnymi. Polecam :-)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gęsta zupa krem z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gęsta zupa krem z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gęsta zupa krem z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gęsta zupa krem z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gęsta zupa krem z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gęsta zupa krem z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gęsta zupa krem z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gęsta zupa krem z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Sałatka z bobem i jajkiem
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gęsta zupa krem z soczewicąGęsta zupa krem z soczewicą

Aksamitna konsystencja zupy z soczewicą i jej pikantny smak sprawią, że ta potrawa na stałe wpisze się w Twoje menu. Przygotowywana ze słodkich ziemniaków, czerwonej soczewicy, papryczki chili, cebuli oraz ziół będzie dobrą propozycją na obiad lub ciepłą kolację. Doprawiona kminem i kolendrą ma intensywny, delikatnie orientalny smak. Sprawdzi się również dodatek innych przypraw i ziół, pasować będą: rozmaryn, chili, wędzona papryka, garam masala czy mieszanka curry. To uniwersalne danie będzie smaczne, jeśli dodasz do niego pokrojony w kostkę ser feta, kilka kulek mozzarelli lub posypiesz je ziołami i płatkami parmezanu. Dla osób, które wolą łagodniejsze smaki, dobrym rozwiązaniem będzie udekorowanie kremu łyżką kwaśnej śmietany. Zupę podawaj z pieczywem razowym, pszennymi bułkami lub posypaną czosnkowymi grzankami. Oprócz soczewicy i batatów możesz dodać do niej też inne warzywa – np. pomidory (suszone lub surowe bez skórki), marchewkę czy seler. Przygotuj gęstą zupę krem z soczewicą według naszego przepisu.