
Składniki
1 sztuka
2 sztuki
4 łyżki
5 sztuk
1 łyżka
1.5 litra
0.5 pęczka
50 gramów
1 sztuka
30 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Dynię obierz ze skóry, wydrąż pestki. Miąższ posmaruj miodem i piecz w piekarniku nagrzanym do 160 °C przez 30 minut.
Krok 2
W garnku przesmaż pokrojoną w cząstki cebulę. Dodaj curry oraz utarte w moździerzu goździki. Boczek pokrój w cienkie paski i wytop na rozgrzanej patelni.
Krok 3
Upieczoną dynię pokrój w mniejsze kawałki. Wsyp do garnka, następnie zalej 1,5 l wody i zagotuj.
Krok 4
Dodaj bulionetki, zmniejsz ogień i gotuj 15-20 minut. Pod koniec gotowania dodaj pokrojoną kolendrę i zupę zmiksuj. Dopraw do smaku, wlej do miseczek i posyp kawałkami chrupiącego boczku.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa z dyni z curry
Sezon na dynię to doskonały moment na przygotowanie z niej gęstej, aromatycznej zupy. Przy wyborze dyni należy pamiętać, że im mniejsza, tym posiada słodszy, bardziej intensywny smak. Poza samą dynią, potrzebujesz do zrobienia tego dania niewiele składników, m.in. miodu, goździków, curry, kolendry, cebuli oraz wędzonego boczku. Na początek dynię obierz ze skóry, wydrąż pestki, posmaruj miąższ miodem i upiecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 160° C. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na patelni. Dodaj do tego curry i dobrze utarte w moździerzu goździki. Boczek pokrój w paski i również podsmaż – najlepiej do momentu całkowitego wytopienia się tłuszczu. Gotową, upieczoną już dynię, pokrój na mniejsze kawałki. Włóż do garnka, zalej wodą i zagotuj. Dodaj do tego bulionetkę, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez kilkanaście minut. Pod koniec dołącz do całości posiekaną drobno kolendrę. Zmiksuj i dopraw do smaku. Podawaj z chrupiącym boczkiem i opcjonalnie także z grzankami lub wiejskim chlebem.