
Składniki
500 gramów
300 gramów
1 gram
1 sztuka
2 sztuki
5 łyżek
200 gramów
400 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron ugotuj tak, aby był lekko twardawy, najlepiej według wskazówek na opakowaniu producenta. Następnie odcedź go i odstaw na bok.

Krok 2
Gdy większość płynu wyparuje z mięsa, dopraw je według uznania i przełóż do miski.

Krok 3
W rondlu podsmaż posiekaną cebulę wraz z czosnkiem. Po chwili dodaj mięso mielone i całość smaż przez kilka minut.

Krok 4
Gdy mięso ostygnie, wymieszaj je ze startym serem, aby powstał farsz.

Krok 5
Fix Knorr wymieszaj z 400 ml wody, zagotuj i zalej nim makaron. Całość wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 °C i piecz przez 20 minut.

Krok 6
Farsz nakładaj do makaronowym muszelek, które następnie układaj w szerokim naczyniu żaroodpornym.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Fix Spaghetti Bolognese Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Makaron nadziewany mięsem mielonym
Przepis na makaron nadziewany mięsem mielonym dedykujemy kucharzom, uwielbiającym dania makaronowe z rozmaitymi dodatkami. Tym razem wzbogacisz swoją potrawę wyśmienitym sosem pomidorowym, uwielbianym przez miłośników włoskich kulinariów. Aromatyczny czosnek podkreśli smak całości. Przedstawiamy przepis na nadziewany makaron - danie, któremu nie można się oprzeć!
Dla kogo?
Cebulę, czosnek i mielone mięso wieprzowe podsmażaj razem przez chwilę, po czym wymieszaj je ze startym żółtym serem, np. goudą. Przyrządzając makaron nadziewany mięsem mielonym, możesz także połączyć dwa różne gatunki serów – łagodny oraz pikantny. Dzięki temu wydobędziesz ze składników głębię smaku i z pewnością nie będziesz narzekać na nijaki charakter makaronu faszerowanego mięsem mielonym.
Na jaką okazję?
Muszle z mięsem mielonym, czyli nadziewany makaron conchiglioni, to efektowna potrawa, które sprawdzi się jako główne danie podczas uroczystego obiadu lub kolacji. Kształtny makaron faszerowany mielonym mięsem delikatnie układaj w naczyniu żaroodpornym, na koniec polewając go pomidorowym sosem napoli – dzięki niemu danie zyska bardziej wyrazisty smak, a nadziewany makaron lekko zmięknie i nabierze właściwej konsystencji. Muszle z mięsem mielonym zapiecz i podawaj w dużym naczyniu żaroodpornym.
Czy wiesz, że?
Przygotowania rozpocznij od ugotowania makaronu na półtwardo – tak, by wygodnie było go nadziewać. Nie przelewaj go zimną wodą, ale pozostaw do wystudzenia, a w tym czasie przyrządź mięsny farsz. Te proste wskazówki sprawią, że nic nie zaskoczy cię podczas pracy nad makaronem faszerowanym mięsem mielonym.
Dla urozmaicenia:
Jako dodatek do tak przygotowanego dania pasować będzie sałatka z pikantnej rukoli i czarnych oliwek. Wypróbuj makaron nadziewany mięsem mielonym, czyli wyborne połączenie, inspirowane włoską kuchnią.