Zupa brokułowa z ziemniakami i serkiem topionym
łatwe
33 osoby zapisały

Składniki
1 sztuka
3 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżka
1 łyżka
1.5 szklanki
1 sztuka
1 szczypta
65 mililitrów
100 gramów
1 pęczek
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W garnku na oliwie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Odkroić zielone liście pora. Białą i jasnozieloną część dokładnie opłukać, pokroić wzdłuż na 4 części, następnie w poprzek na plasterki. Dodać do cebuli, posolić i smażyć co chwilę mieszając przez około 3 minuty.
Krok 2
Dodać obraną i startą marchewkę i mieszając podsmażać ok. 2 minuty. Dodać masło i obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki i znów smażyć 2 minuty co chwilę mieszając.
Krok 3
Wlać gorący bulion, dodać listek laurowy i ziele angielskie, zagotować. Przykryć i gotować przez ok. 10 - 15 minut aż warzywa będą miękkie.
Krok 4
Brokuła umyć, odkroić różyczki, ładnie i zielone łodyżki pokroić na plasterki. Brokuły dodać do zupy, zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 5 minut bez przykrycia, aż brokuł zmięknie.
Krok 5
Na koniec dodać rozdrobniony ser topiony i mieszać aż się rozpuści. Zaprawić zupę śmietanką, dodawaną do zupy stopniowo.
Krok 6
Zupę posypać szczypiorkiem i opcjonalnie posiekaną bazylią. Można podawać np. z pieczywem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej