Zapiekany pęczak z kurczakiem, serem pleśniowym i orzechami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekany pęczak z kurczakiem, serem pleśniowym i orzechami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

68

heart
1270 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1464 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1779 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

8 sztuk

5 sztuk

100 gramów

100 gramów

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piersi pokrój w kostkę 1x1 cm i obsmaż na patelni. Pieczarki oraz cebulę pokrój na mniejsze kawałki, dodaj do kurczaka i smaż chwilę razem.

Zapiekany pęczak z kurczakiem, serem pleśniowym i orzechami - Krok 1

Krok 2

W misce połącz kurczaka z pieczarkami wraz z ugotowaną kaszą, dodaj pokrojone pomidory, orzechy, posiekaną natkę oraz pieprz. Dodaj śmietanę i wymieszaj.

Zapiekany pęczak z kurczakiem, serem pleśniowym i orzechami - Krok 2

Krok 3

Kaszę przełóż do natłuszczonego naczynia żaroodpornego i posyp pokruszonym serem. Naczynie przykryj i wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika na 15 minut.

Zapiekany pęczak z kurczakiem, serem pleśniowym i orzechami - Krok 3

Krok 4

Przygotuj sos pieczeniowy: Sos do pieczeni z grzybami Knorr rozmieszaj dokładnie w 300 ml ciepłej wody i zagotuj. Następnie zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 3 minuty. Gotową kaszę nałóż na talerze, polej przygotowanym sosem i podawaj jako danie główne.

Zapiekany pęczak z kurczakiem, serem pleśniowym i orzechami - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Zamiast pleśniowego sera możesz użyć również zwykłego żółtego sera.

74

Opinie o przepisie

  • Ewa

    Ewa , 29.01.2024

    Jedno z ulubionych dań mojej rodzinki. Połączenie sera pleśniowego i pomidorów suszonych doskonałe. Polecam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maciej Jóźwiak

    Maciej Jóźwiak , 01.06.2017

    Rewelacja ! U nas danie sztandarowe :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • hanuskka hanuskka

    hanuskka hanuskka , 14.02.2017

    w tym przepisie są jakieś przyprawy ?bo ja nie widzę,może ktoś odpowie.Proszę!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Dopierała

    Anna Dopierała , 20.02.2016

    polecam smakowite

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorota  Biesalska

    Dorota Biesalska , 13.02.2016

    Pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Koniorczyk

    Agnieszka Koniorczyk , 24.01.2016

    Pyszna, ale w wersji bez sosu a z sałatką i bez sera blue.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Izabela Ł-p

    Izabela Ł-p , 22.01.2016

    zrobione - pycha Ale dodałam jeszcze papryczkę peperoni

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Agnieszka

    Agnieszka Agnieszka , 16.01.2016

    Sprawdzone, wykonane i zjedzone. Pyszności.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Fanpage Dariusz Baryga

    Fanpage Dariusz Baryga , 14.01.2016

    ooo trzeba spróbować :) (y)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Lejnert

    Andrzej Lejnert , 13.01.2016

    no to Janku stanik pewny na Wielkanoc :(

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Urszula Czernek

    Urszula Czernek , 13.01.2016

    Po ostatniej wizycie u MOJEJ WAGI nowe przepisy nie interesują mnie .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jolanta Kamiennik

    Jolanta Kamiennik , 13.01.2016

    Apetycznie wygląda

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Zachert

    Halina Zachert , 13.01.2016

    Kochana pęczak bardzo zdrowy..to wazne..smacznego..proszę ..

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kazimierz Folda

    Kazimierz Folda , 13.01.2016

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Maria Nowicka

    Anna Maria Nowicka , 13.01.2016

    Jest przepyszna, sama robiłam ;) aczkolwiek według mnie i mojej rodziny ten sos do tej zapiekanki jest zbędny, nom i zdrowiej bez niego na pewno ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Henryk Aniołek

    Henryk Aniołek , 13.01.2016

    a jeszcze ,żeby jakiś Anioł mi to zaserwował

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Ewa Krzak

    Ewa Ewa Krzak , 13.01.2016

    Napędowy jest bardzo smaczna

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Herba

    Katarzyna Herba , 13.01.2016

    Nigdy w życiu peczaku! Przez cały PRL we wszystkich stolowkach, szpitalach, w wojsku trzy razy w tygodniu peczak. A jaka zgaga po nim, wolę suchy chleb.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Wiszowata

    Barbara Wiszowata , 13.01.2016

    A od czego inwencja wlasna sos wykonany wlasnorecznie bez chemii

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jacek Marszewski

    Jacek Marszewski , 13.01.2016

    Aga, możesz przysłać kawałeczek ? ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Adam Jagielski

    Adam Jagielski , 13.01.2016

    Czuje się zaproszony na degustacje,. Pozdrawiam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ejfa Badura

    Ejfa Badura , 13.01.2016

    Przyniosę dobre wino..

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aneta Pawelec

    Aneta Pawelec , 13.01.2016

    Wygląda i zapowiada się bardzo smacznie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ejfa Badura

    Ejfa Badura , 13.01.2016

    Jagoda czuję się zaproszona..+

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona     Piorek

    Iwona Piorek , 13.01.2016

    Extra. Będę robić czesto

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Świercz

    Anna Świercz , 13.01.2016

    No super pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janina Bajor

    Janina Bajor , 13.01.2016

    Zrób i daj spróbować,a potem zachwalaj

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anetta Kossakowska

    Anetta Kossakowska , 13.01.2016

    Mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kazimiera Świsłowska

    Kazimiera Świsłowska , 13.01.2016

    Bardzo lubię

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Judyta Majewska

    Judyta Majewska , 13.01.2016

    Smaczne:-) :-) :-) :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekany pęczak z kurczakiem, serem pleśniowym i orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekany pęczak z kurczakiem, serem pleśniowym i orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekany pęczak z kurczakiem, serem pleśniowym i orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekany pęczak z kurczakiem, serem pleśniowym i orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekany pęczak z kurczakiem, serem pleśniowym i orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekany pęczak z kurczakiem, serem pleśniowym i orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekany pęczak z kurczakiem, serem pleśniowym i orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekany pęczak z kurczakiem, serem pleśniowym i orzechami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
8 osób ogląda przepis:
Sałatka z porów
czas przygotowania
20 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekany pęczak z kurczakiem, serem pleśniowym i orzechamiZapiekany pęczak z kurczakiem, serem pleśniowym i orzechami

Jeśli kaszę kojarzycie tylko z dodatkiem do mięsnych dań, serwowanym zazwyczaj z gęstym sosem, czas zmienić przyzwyczajenia! Niech zapiekanka z kaszy pęczak i z kurczakiem będzie pierwszym krokiem w odkrywaniu kaszy na nowo. Przekonacie się, że to zboże niejedną ma twarz, a umiejętnie połączone ze składnikami warzywnymi i mięsnymi tworzy prawdziwe kreacje kulinarne, które zachwycą każdego. Przygotujcie składniki, znajdźcie chwilę na gotowanie i zaczynajmy! Będzie naprawdę pysznie i inspirująco.

Dla kogo?

Zapiekanka z pęczakiem jest propozycją dla wszystkich miłośników kaszy.

Na jaką okazję?

Pęczak z kurczakiem, serem pleśniowym i orzechami polecamy szczególnie jako danie obiadowe. Jest także doskonałym pomysłem na ciepłą kolację oraz menu domowej imprezy.

Czy wiesz, że?

Kasza pęczak może być jęczmienna lub owsiana, w zależności od zboża, z jakiego została wyprodukowana. Cechą charakterystyczną kaszy jest całe ziarno, które pozbawia się jedynie łuski. Pęczak jest także popularną przynętą, wykorzystywaną szeroko w wędkarstwie.

Dla urozmaicenia:

Ser pleśniowy możecie zastąpić ulubionym żółtym serem.