Zapiekany pęczak z kurczakiem, serem pleśniowym i orzechami
łatwe
1779 osób zapisało

Składniki
300 gramów
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
8 sztuk
5 sztuk
100 gramów
100 gramów
1 pęczek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Piersi pokrój w kostkę 1x1 cm i obsmaż na patelni. Pieczarki oraz cebulę pokrój na mniejsze kawałki, dodaj do kurczaka i smaż chwilę razem.

Krok 2
W misce połącz kurczaka z pieczarkami wraz z ugotowaną kaszą, dodaj pokrojone pomidory, orzechy, posiekaną natkę oraz pieprz. Dodaj śmietanę i wymieszaj.

Krok 3
Kaszę przełóż do natłuszczonego naczynia żaroodpornego i posyp pokruszonym serem. Naczynie przykryj i wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika na 15 minut.

Krok 4
Przygotuj sos pieczeniowy: Sos do pieczeni z grzybami Knorr rozmieszaj dokładnie w 300 ml ciepłej wody i zagotuj. Następnie zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 3 minuty. Gotową kaszę nałóż na talerze, polej przygotowanym sosem i podawaj jako danie główne.


Dobra rada:
Zamiast pleśniowego sera możesz użyć również zwykłego żółtego sera.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Menu ze smakiem Sos do pieczeni z grzybami Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekany pęczak z kurczakiem, serem pleśniowym i orzechami
Jeśli kaszę kojarzycie tylko z dodatkiem do mięsnych dań, serwowanym zazwyczaj z gęstym sosem, czas zmienić przyzwyczajenia! Niech zapiekanka z kaszy pęczak i z kurczakiem będzie pierwszym krokiem w odkrywaniu kaszy na nowo. Przekonacie się, że to zboże niejedną ma twarz, a umiejętnie połączone ze składnikami warzywnymi i mięsnymi tworzy prawdziwe kreacje kulinarne, które zachwycą każdego. Przygotujcie składniki, znajdźcie chwilę na gotowanie i zaczynajmy! Będzie naprawdę pysznie i inspirująco.
Dla kogo?
Zapiekanka z pęczakiem jest propozycją dla wszystkich miłośników kaszy.
Na jaką okazję?
Pęczak z kurczakiem, serem pleśniowym i orzechami polecamy szczególnie jako danie obiadowe. Jest także doskonałym pomysłem na ciepłą kolację oraz menu domowej imprezy.
Czy wiesz, że?
Kasza pęczak może być jęczmienna lub owsiana, w zależności od zboża, z jakiego została wyprodukowana. Cechą charakterystyczną kaszy jest całe ziarno, które pozbawia się jedynie łuski. Pęczak jest także popularną przynętą, wykorzystywaną szeroko w wędkarstwie.
Dla urozmaicenia:
Ser pleśniowy możecie zastąpić ulubionym żółtym serem.