Tagliatelle z kurkami i kurczakiem w sosie | Przepisy.pl pixel

Tagliatelle z kurkami i kurczakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

26

heart
483 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

443 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

823 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 sztuka

4 sztuki

1 sztuka

6 sztuk

3 łyżki

300 mililitrów

3 łyżki

30 gramów

1 pęczek

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grzyby suszone namocz w 100 ml gorącej wody, przykryj i odstaw na 15 minut. Potem grzyby pokrój w cienkie paseczki, a wywar zachowaj. Kurki oczyść, cebulę pokrój w drobną kostkę, natkę pietruszki posiekaj.

Tagliatelle z kurkami i kurczakiem - Krok 1

Krok 2

Mięso z kurczaka osusz papierowym ręcznikiem, pokrój w cienkie paski, a następnie skrop oliwą. Wymieszaj.

Tagliatelle z kurkami i kurczakiem - Krok 2

Krok 3

Na patelni rozgrzej oliwę, przesmaż cebulę oraz pokrojone mięso z kurczaka. Dodaj oba rodzaje grzybów i smaż chwilę razem.

Tagliatelle z kurkami i kurczakiem - Krok 3

Krok 4

Bulion warzywny Knorr rozmieszaj w miseczce z grzybowym wywarem oraz śmietaną, następnie wlej na patelnię i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj sos przez 3 minuty.

Tagliatelle z kurkami i kurczakiem - Krok 4

Krok 5

Makaron ugotuj we wrzącej lekko osolonej wodzie, następnie odcedź, przełóż do grzybowego sosu i wymieszaj. Na koniec dodaj posiekaną natkę, wyłóż na talerze i posyp startym na płatki serem.

Tagliatelle z kurkami i kurczakiem - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli w swojej lodówce masz liście świeżego szpinaku, dodaj je do sosu – będą wspaniale komponować się z grzybami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tagliatelle z kurkami i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tagliatelle z kurkami i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tagliatelle z kurkami i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tagliatelle z kurkami i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tagliatelle z kurkami i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tagliatelle z kurkami i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tagliatelle z kurkami i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tagliatelle z kurkami i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tagliatelle z kurkami i kurczakiemTagliatelle z kurkami i kurczakiem

Tagliatelle z kurczakiem i grzybami leśnymi to szybki sposób na smaczny obiad dla całej rodziny. Połącz w jednej potrawie włoski makaron i polskie dodatki, a otrzymasz bardzo udane danie. Sprawdź, jak wspaniale smakuje kombinacja specjałów rodem z Italii z bardziej swojskimi akcentami. Tagliatelle z kurkami w sosie śmietanowym to przepis, do którego wraca się z dużym apetytem.

Dla kogo?

Z przepisem na makaron z kurkami i kurczakiem poradzą sobie nawet mniej wprawieni kucharze. Zacznij od namoczenia suszonych grzybów w wodzie. Najlepiej, by były to podgrzybki, ale sprawdzą się także prawdziwki. Recepturę tę bez problemu dopasujesz do swoich upodobań oraz dostępności poszczególnych składników na tagliatelle z kurkami i kurczakiem.

Na jaką okazję?

Zrobienie smacznego obiadu zajmuje tylko pół godziny, więc tagliatelle z kurkami to doskonały pomysł na szybki posiłek – obiad albo kolację. Podsmaż pokrojone w długie paski mięso z kurczaka, a następnie dodaj do tagliatelle grzyby suszone oraz świeże kurki i smaż razem przez chwilę.

Czy wiesz, że?

Zadbaj o to, by podczas przygotowania makaronu z kurczakiem i kurkami nic się nie zmarnowało. Nie wylewaj wody, kiedy grzyby już zmiękną, ponieważ zgromadzi ona wiele aromatu i posłuży jako baza do kremowego, śmietanowego sosu do tagliatelle z kurkami. Zalej nim wszystkie składniki. Kiedy zgęstnieje, ugotuj makaron.

Dla urozmaicenia:

Jeśli szukasz urozmaicenia, wybierz makaron kolorowy. Będzie pasował także pappardelle, który jest nieco szerszy niż tagliatelle. Makaron dokładnie wymieszaj z sosem i dodatkami. Przed podaniem posyp płatkami twardego sera. Dodaj potrawie nieco koloru, dekorując tagliatelle z kurczakiem i kurkami świeżym szpinakiem, bazylią albo zielonym groszkiem.