Tagliatelle z grillowanym kurczakiem w sosie z niebieskiego sera
łatwe
1509 osób zapisało

Składniki
300 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
1 łyżeczka
100 gramów
5 sztuk
1 sztuka
150 mililitrów
100 mililitrów
2 łyżki
1 pęczek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pierś z kurczaka osusz papierowym ręcznikiem, skrop oliwą i posyp przyprawą do kurczaka. Następnie usmaż na grillowej patelni z obu stron.

Krok 2
Cebulę pokrój w drobną kostkę, pomidory w cienkie paseczki, a ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Natkę posiekaj.

Krok 3
Na patelni rozgrzej oliwę, przesmaż cebulę. W miseczce wymieszaj zawartość opakowania Knorr z wodą i śmietaną, wlej ją na patelnię i zagotuj. Zmniejsz ogień, dodaj starty ser oraz pomidory. Sos pomidorowy gotuj 3 minuty, mieszając co chwilę.

Krok 4
Makaron ugotuj we wrzącej lekko osolonej wodzie, następnie odcedź. Ugotowany makaron przełóż do sosu i wymieszaj.

Krok 5
Pierś z kurczaka pokrój w cienkie paski. Gotowe danie wyłóż na talerze. Na wierzchu każdej porcji ułóż grillowanego kurczaka i posyp posiekaną natką.


Dobra rada:
Ziołowe grzanki z bagietki będą doskonałym dodatkiem do takiego makaronu.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Naturalnie smaczne Tagliatelle z kurczakiem Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Tagliatelle z grillowanym kurczakiem w sosie z niebieskiego sera
Tagliatelle z grillowanym kurczakiem w sosie z niebieskiego sera to pyszne danie, a w dodatku bardzo uniwersalne. Dzięki temu, że przygotujesz je w krótkim czasie, będzie dobrym wyborem na codzienny obiad, z kolei dzięki dodatkom, takim jak pleśniowy ser i suszone pomidory, sprawdzi się też na uroczyste okazje. Zacznij od przygotowania kurczaka. Natrzyj go przyprawą, by wzbogacić jego smak i usmaż na patelni grillowej. Kiedy mięso będzie się opiekało, przyrządź sos. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki do wykonania jego bazy, zagotuj, a następnie dodaj pokruszony niebieski ser (np. lazur albo gorgonzolę) oraz pokrojone drobno suszone pomidory. Kiedy ser się rozpuści, ugotuj makaron tagliatelle, albo nieco grubszy, pappardelle. Tego typu makarony dobrze pasują do gęstych sosów i mięs w dużych kawałkach. Wymieszaj go z sosem, bez wcześniejszego przelewania go zimną wodą – dzięki temu sos dokładnie oblepi makaron i potrawa będzie smaczniejsza. Wyłóż porcje na talerze, a na każdej z nich ułóż pokrojonego w cienkie paski grillowanego kurczaka. Koniecznie sięgnij po nasz przepis na smaczne tagliatelle.