Lasagne bolognese - przepis prosty: lazania | Przepisy.pl pixel

Lasagne bolognese

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

heart
435 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

269 osób wydrukowało

Pobierz pdf

318 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

9 sztuk

1 opakowanie

300 gramów

1 sztuka

1 łyżeczka

200 mililitrów

100 gramów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso przesmaż na rozgrzanej oliwie, dodaj pokrojone pomidory oraz bazylię i oregano. Smaż do momentu odparowania wody.

Lasagne bolognese - Krok 1

Krok 4

Ostatnią warstwę makaronu posmaruj pozostałą śmietaną i posyp startym serem. Naczynie wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika i zapiekaj przez 40 minut.

Lasagne bolognese - Krok 4

Krok 3

Naczynie żaroodporne o wym. 28x20 cm posmaruj śmietaną i wyłóż trzema płatami makaronu. Ponownie posmaruj śmietaną, posyp startym serem i nałóż warstwę mięsnego sosu. Przykryj płatami makaronu, ponownie posmaruj śmietaną, posyp serem i nałóż mięsny sos. Czynność tę powtórz do wykorzystania wszystkich składników (3 warstwy).

Lasagne bolognese - Krok 3

Krok 2

Do mięsa wlej 250 ml wody, dodaj Knorr Naturalnie smaczne - Lasagne i wymieszaj. Sos gotuj na małym ogniu przez 5 minut.

Lasagne bolognese - Krok 2
przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli lubisz ostre potrawy, dodaj do sosu odrobinę posiekanej papryczki chilli.

63

Opinie o przepisie

  • Valcia Croitor

    Valcia Croitor , 29.10.2019

    mniam pierwszy raz robiłam i wyszło znakomicie dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Konrad Radoslaw

    Konrad Radoslaw , 18.10.2016

    Kto go sprawdził?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jolanta Stypulkowska

    Jolanta Stypulkowska , 15.11.2015

    Jeżeli są dobre tak jak są ładne .....smacznego!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Redmarkt.pl

    Redmarkt.pl , 15.11.2015

    Pysznie wygląda :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiesław Zieliński

    Wiesław Zieliński , 15.11.2015

    Ciasto prawdziwego mężczyzny

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Edzia Rosa

    Edzia Rosa , 14.11.2015

    Czarne Oki Ja probuje I gotuje mieszkajac w Kanadzie :) Wole polskie, ale dzieci tyfuski! hehe

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Skrzypczyk

    Barbara Skrzypczyk , 14.11.2015

    Kacper Jam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bogusia Ryba

    Bogusia Ryba , 14.11.2015

    Wygląda apetycznie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Szkiełko

    Elżbieta Szkiełko , 14.11.2015

    A tak wygląda moja

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Koperek

    Ewa Koperek , 14.11.2015

    Ale pysznosci

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysiek Grzywinski

    Krzysiek Grzywinski , 14.11.2015

    Jak zrobisz to spoko:-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Kordel

    Halina Kordel , 14.11.2015

    Suszone pomidory ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Piecyk

    Krystyna Piecyk , 14.11.2015

    Wygląda jak napoleonka!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Krzymyk

    Joanna Krzymyk , 14.11.2015

    apetyczna mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lucyna Baran

    Lucyna Baran , 14.11.2015

    dzienki za pszepis

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Dziama

    Ewa Dziama , 14.11.2015

    Z czym by nie była a i tak jest dobra

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Adam Szkopinski

    Adam Szkopinski , 14.11.2015

    to juz nasze Polskie jedzonko jest beee,czy to tylko snobizm ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Miśtal

    Marek Miśtal , 14.11.2015

    Mnia, mnia! Pychota.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Czarne Oki

    Czarne Oki , 14.11.2015

    I tez tak smakuje

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Jakubczak

    Andrzej Jakubczak , 14.11.2015

    Mniam ,mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 14.11.2015

    Czarne Oki, wygląda pysznie :3

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anja Novac

    Anja Novac , 14.11.2015

    Amore mio buon apetito!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elfryda Widera

    Elfryda Widera , 14.11.2015

    Ze smaczkiem by się zjadło,,ale nie ma =D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Świder

    Agnieszka Świder , 14.11.2015

    Włoskie jedzenie nie jest wcale takie pyszne byłam tam pół roku i mi wcale nie smakowało

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Nowicki

    Marek Nowicki , 14.11.2015

    Napewno smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Bliskowska

    Magdalena Bliskowska , 14.11.2015

    Mniam...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bogumila Jasinska

    Bogumila Jasinska , 14.11.2015

    Umiem!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Weiss

    Małgorzata Weiss , 14.11.2015

    najlepszą lasagne bolognese robi Stani Reda perfekto

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tadeusz Więckowski

    Tadeusz Więckowski , 14.11.2015

    Edytko teraz czas na dobrą domową lasagne smacznego.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janina Michalska

    Janina Michalska , 14.11.2015

    apetycznie wygląda.

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lasagne bolognese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lasagne bolognese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lasagne bolognese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lasagne bolognese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lasagne bolognese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lasagne bolognese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lasagne bolognese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Lasagne bolognese - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Lasagne bologneseLasagne bolognese

Lasagne z pomidorowo-mięsnym sosem bolognese jest jednym z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej, które z łatwością przygotujesz, korzystając z tego przepisu. Na początek będziesz potrzebować mielonej wieprzowiny połączonej z wołowiną. Mięso podsmaż w garnku na rozgrzanej oliwie, po czym dodaj pokrojone w cienkie paski suszone pomidory. Do przyprawienia użyj szczypty suszonej bazylii i oregano. Całość smaż do momentu, w którym z mięsa odparuje prawie cały płyn. Następnie zalej je błyskawicznym produktem do lasagne wymieszanym dokładnie z wodą. Gotuj na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje. Dno naczynia żaroodpornego wysmaruj gęstą śmietaną i wyłóż płatami makaronu, a także obficie posyp startym żółtym serem. Nałóż sos bolognese oraz pozostałe składniki, zgodnie z wymienioną wcześniej kolejnością. Podana w przepisie ilość produktów powinna wystarczyć na trzy warstwy zapiekanki. Na koniec posyp wierzch dania serem i wstaw do piekarnika. Lasagne podawaj bezpośrednio po przyrządzeniu. Sprawdź, jakie to pyszne.