Lasagne z cukinią przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Lasagne z cukinią

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
209 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

79 osób wydrukowało

Pobierz pdf

164 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

9 sztuk

1 opakowanie

200 gramów

2 sztuki

100 gramów

50 gramów

50 gramów

3 łyżki

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cukinie pokrój w podłużne plastry, skrop oliwą i zgrilluj na domowej patelni.

Lasagne z cukinią - Krok 1

Krok 2

Mięso z indyka przesmaż na rozgrzanej oliwie, wlej szklankę wody i dodaj Fix Knorr Naturalnie smaczne - Lasagne. Całość doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj 8 minut. Dodaj pokruszoną fetę.

Lasagne z cukinią - Krok 2

Krok 3

Naczynie żaroodporne o wym. 28x20 cm posmaruj jogurtem i rozłóż trzy płaty makaronu. Ponownie posmaruj jogurtem, posyp odrobiną sera i wyłóż część mięsnego sosu oraz plastry cukinii.

Lasagne z cukinią - Krok 3

Krok 4

Czynność tę powtórz do momentu wykończenia składników (3 warstwy). Ostatnią warstwę makaronu posmaruj jogurtem i posyp pozostałym serem oraz suszonym oregano. Naczynie wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika i zapiekaj 40 minut. Gotową zapiekankę podawaj z pomidorowym sosem, udekoruj listkami bazylii.

Lasagne z cukinią - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Oprócz cukinii możesz użyć również innych grillowanych warzyw, jak np. bakłażana, czy tez papryki.

31

Opinie o przepisie

  • Iwona Rafalska

    Iwona Rafalska , 10.06.2015

    Mniamusne.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stanislaw Trochimski

    Stanislaw Trochimski , 10.06.2015

    I ja chcieć... Mniam....:-)..

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Marczak

    Barbara Marczak , 10.06.2015

    Synku jak przyjedziwsz -poproszę lazanie!!!!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Brian Johnston

    Brian Johnston , 10.06.2015

    <(")

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jan Schmidt

    Jan Schmidt , 10.06.2015

    Małgosiu ,już się czuję zaproszony ,to moje ulubione danie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zbigniew Przysiecki

    Zbigniew Przysiecki , 09.06.2015

    Apetycznie wygląda szkoda że tylko obrazeek.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tatiana Jankowiak

    Tatiana Jankowiak , 09.06.2015

    Wchodzę w to!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bogdan Pawłowski

    Bogdan Pawłowski , 09.06.2015

    To ja takie dwie porcje poproszę... ! A może i trzy... ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stanisław Kornaus

    Stanisław Kornaus , 09.06.2015

    Ulka i Grzegorz lubią akurat to samo oboje powinowaci.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bronisława Sekuła

    Bronisława Sekuła , 09.06.2015

    Poprosze tez :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Irena Świtała

    Irena Świtała , 09.06.2015

    smakowite

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Jurewicz

    Barbara Jurewicz , 09.06.2015

    I jak tu sie odchudzać???

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Cecylia Piątkowska

    Cecylia Piątkowska , 09.06.2015

    Smacznego:-):-):-).

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ula Lukaszyk

    Ula Lukaszyk , 09.06.2015

    Rób drugi fakultet. Czujesz kuchnię!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Czesław Bałdyga

    Czesław Bałdyga , 09.06.2015

    :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grażyna Paczóska

    Grażyna Paczóska , 09.06.2015

    wydrukowałam,w sobotę wypróbuję,może sie uda...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ryszard Cieszynski

    Ryszard Cieszynski , 09.06.2015

    Ja też poproszę...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tadeusz Skokowski

    Tadeusz Skokowski , 09.06.2015

    Dokładkę proszę ...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janina Michalska

    Janina Michalska , 09.06.2015

    wygląda apetycznie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kazimiera Sacha

    Kazimiera Sacha , 09.06.2015

    Napewno pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stasia Brylewska

    Stasia Brylewska , 09.06.2015

    Gdzie.sie.podziewasz.Malgorzatko.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Damian Damdam Glinka

    Damian Damdam Glinka , 09.06.2015

    MNIAM

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Odchudzanie? Z przyjemnością

    Odchudzanie? Z przyjemnością , 09.06.2015

    Mniam <3

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Miroslaw Cymer

    Miroslaw Cymer , 09.06.2015

    Miam miam .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grzegorz Fojut

    Grzegorz Fojut , 09.06.2015

    Sabinko kawalek dla mnie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ania Pawlowska

    Ania Pawlowska , 09.06.2015

    Mysle ze nastepna wizyta bedzie pyszna

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Piotrowski

    Marek Piotrowski , 09.06.2015

    Beatko czy to twoje dzieło?? :-) :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Hubert Popielarz

    Hubert Popielarz , 09.06.2015

    Robic a nie lubic!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Przemysław Boczek

    Przemysław Boczek , 09.06.2015

    Kamil a co to sie stalo z toba....? Jestes teraz expertem kulinarnym...? Czy morze to twoja nowa pasjia...?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stanisława Szczygieł

    Stanisława Szczygieł , 09.06.2015

    mniam,mniam :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lasagne z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lasagne z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lasagne z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lasagne z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lasagne z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lasagne z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lasagne z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Lasagne z cukinią - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Lazania po grecku
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Lasagne z cukiniąLasagne z cukinią

Klasyczna potrawa kuchni włoskiej – lasagne – będzie równie smaczna, jeśli dodasz do niej cukinię oraz ser feta, a wieprzowinę zastąpisz mielonym mięsem z indyka. Pierwszym krokiem do przyrządzenia tego prostego dania jest pokrojenie cukinii wzdłuż na podłużne plastry. Następnie skrop je oliwą i smaż z obu stron na patelni grillowej. Mięso podsmaż na rozgrzanej patelni, zalej wodą i wsyp błyskawiczny sos w proszku – dzięki niemu potrawa nabierze wyrazistego smaku. Duś przez chwilę do momentu, aż całość zgęstnieje, a na koniec dodaj pokruszoną fetę. Dno i boki naczynia żaroodpornego nasmaruj gęstą śmietaną i ułóż w nim płaty makaronu do lasagne. Pokryj je kolejną warstwą śmietany, posyp startym żółtym serem, po czym wyłóż część mięsnego sosu i plastry grillowanej cukinii. W tej samej kolejności układaj pozostałe składniki, aż do ich wyczerpania. Wierzch lasagne ponownie posmaruj śmietaną i posyp serem. Piecz, aż wierzch dania się zarumieni. Serwuj bezpośrednio po upieczeniu, najlepiej z dodatkiem prostego sosu pomidorowego.