Bezglutenowa lasagne z cukinii przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Bezglutenowa lasagne z cukinii

Autor: Aleksandra nerdycook.in

ratingratingratingratingrating

6

heart
17 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

81 osób wydrukowało

Pobierz pdf

144 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

2 sztuki

2 łyżki

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

300 gramów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

3 łyżki

2 łyżki

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cukinie dokładnie wyszoruj w zimnej widzie, osusz i za pomocą obieraczki do warzyw pokrój na cienkie plastry. Plastry cukinii wymieszaj z 1 pełną łyżeczką soli (sól powinna oblepić każdy kawałek), odstaw na 20 – 25 minut. Po kwadransie cukinia powinna zmięknąć. Wylej cały sok, który wyciekł z warzyw, przepłucz dokładnie na sitku – najlepiej zimną wodą i odsącz za pomocą ręcznika papierowego.

Krok 2

W międzyczasie przygotuj sos: na patelni, na średnim ogniu rozgrzej 2 łyżki oleju. Gdy będzie ciepły, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, drobno pokrojony ząbek czosnku i przyprawy – najlepiej połowę z każdej (czyli 0,5 łyżeczki zamiast całej). Zamieszaj, przykryj pokrywką i duś przez 5 minut na średnim ogniu. Zdejmij pokrywkę, dodaj zawartość 2 puszek krojonych pomidorów, drobno pokrojony czosnek, startą na drobnych oczkach marchewkę i drobno pokrojony seler. Zamieszaj. Smaż na średnim ogniu przez 10 minut, co jakiś czas mieszając. Na sam koniec dodaj drugą porcję przypraw spróbuj i ewentualnie posól i popieprz do smaku. Odstaw do wystudzenia.

Krok 3

Na dno prostokątnego lub kwadratowego naczynia żaroodpornego dodaj łyżkę farszu pomidorowego i rozsmaruj po dnie. Z pasków cukinii zrób plecionkę – czyli układaj naprzemiennie paski w poprzek i wzdłuż formy. Ser podziel na 4 porcje, pierwszą z nich posyp plecionkę z cukinii. Nałóż połowę farszu pomidorowego i rozłóż równomiernie na całej powierzchni, posyp serem.

Krok 4

Połóż drugą warstwę plecionki z cukinii, następnie ser, resztę farszu pomidorowego i ser. Na koniec ostatnia, trzecia warstwa cukinii i ostatnia porcja sera. Rozgrzej piekarnik do 180 ºC (grzanie góra – dół).

Krok 5

Naczynie z lazanią przykryj pokrywką, lub jeśli nie masz – folią aluminiową. Wstaw do piekarnika na 30 minut, po tym czasie zdejmij pokrywkę/folię i piecz przez 10 -15 minut aż wierzchnia warstwa sera przyjemnie się zarumieni na jasnobrązowy, złocisty kolor. Jedz lekko wystudzone.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bezglutenowa lasagne z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bezglutenowa lasagne z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bezglutenowa lasagne z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bezglutenowa lasagne z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bezglutenowa lasagne z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bezglutenowa lasagne z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bezglutenowa lasagne z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bezglutenowa lasagne z cukinii - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej