Wielkanocna sałatka jarzynowa w wersji wegańskiej
łatwe
137 osób zapisało

Składniki
4 sztuki
2 sztuki
5 łyżek
1 sztuka
1 pęczek
4 sztuki
1 słoik
1 sztuka
1 puszka
3 łyżki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Warzywa dokładnie umyj, lecz nie obieraj. W dużym garnku zagotuj soloną wodę. Dodaj całe ziemniaki, marchew oraz pietruszkę. Gotuj powoli ok. 30 minut, aż warzywa będą bardzo miękkie. Odcedź warzywa i odstaw do ostygnięcia.

Krok 2
W tym czasie posiekaj natkę pietruszki, pokrój w drobną kostkę pieczarki, ogórki oraz obrane jabłko. Przełóż do dużej miski.

Krok 3
Ugotowane warzywa obierz i pokrój podobnie. Dodaj do pozostałych warzyw.

Krok 4
Teraz dodaj majonez wegański, chrzan, musztardę, odcedzony groszek, natkę pietruszki i dokładnie wymieszaj sałatkę.

Krok 5
Gotową sałatkę przełóż do ładnej miski lub salaterki. Po wierzchu posmaruj majonezem i udekoruj listkami natki pietruszki.


Dobra rada:
Do sałatki możesz dodać również inne warzywa jak np. por, cebulę czy kukurydzę.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Wielkanocna sałatka jarzynowa w wersji wegańskiej
Oto ona – królowa pośród sałatek przygotowywanych w polskich domach! Nie ma chyba osoby, która choć raz w życiu nie próbowała specjału, jakim jest sałatka jarzynowa. Spróbuj przyrządzić ją w nieco innej, wegańskiej formie. Gwarantujemy, że będzie tak samo smacznie!
Dla kogo?
Dla wegan oraz osób poszukujących alternatyw dla składników pochodzenia zwierzęcego w popularnych daniach.
Na jaką okazję?
Na świąteczne śniadanie, obiad i kolację – kto choć raz spróbuje sałatki jarzynowej, wie, o czym mowa!
Czy wiesz, że?
Bezglutenowy i wegański, nowy majonez Hellmann’s składa się w głównej mierze z oleju rzepakowego, wody, octu i modyfikowanej skrobi. To dobra opcja dla jego tradycyjnej wersji.
Dla urozmaicenia:
Domeną sałatki jarzynowej jest to, że możesz użyć do niej praktycznie każdego warzywa. Nie bój się eksperymentować! Klasyczna wersja, ale przygotowana nieco „po swojemu”, z pewnością także będzie pyszna.