Tunacado salad – sałatka z tuńczykiem i awokado przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tunacado salad – sałatka z tuńczykiem i awokado

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

23

heart
206 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

409 osób wydrukowało

Pobierz pdf

727 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

3 łyżki

3 łyżki

200 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 pęczek

1 pęczek

1 łyżka

1 szczypta

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Awokado obierz i pokrój w grubą kostkę. Cebulkę dymkę pokrój w piórka, szczypior i kolendrę drobno posiekaj. Pomidorki przekrój na pół, jaja pokrój w grubą kostkę.

Tunacado salad – sałatka z tuńczykiem i awokado - Krok 1

Krok 2

W dużej misce pomieszaj ketchup, majonez i ocet balsamiczny , połącz z pozostałymi składnikami.

Tunacado salad – sałatka z tuńczykiem i awokado - Krok 2
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Jeżeli lubisz pikantne smaki dodaj do sałatki drobno posiekaną ostrą papryczkę chili.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tunacado salad – sałatka z tuńczykiem i awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tunacado salad – sałatka z tuńczykiem i awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tunacado salad – sałatka z tuńczykiem i awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tunacado salad – sałatka z tuńczykiem i awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tunacado salad – sałatka z tuńczykiem i awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tunacado salad – sałatka z tuńczykiem i awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tunacado salad – sałatka z tuńczykiem i awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tunacado salad – sałatka z tuńczykiem i awokado - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tunacado salad – sałatka z tuńczykiem i awokadoTunacado salad – sałatka z tuńczykiem i awokado

Tunacado salad, czyli sałatka z tuńczykiem i awokado, jest świetną propozycją na wykwintną przekąskę, która doskonale sprawdzi się na przyjęciach. Do jej przygotowania wybierz dojrzałe awokado. Jak je rozpoznać? Zwróć uwagę na skórkę owocu: powinna być intensywnie zielona, bez czarnych plamek na powierzchni. Wszelkie zaczernienia będą oznaką zepsucia. Sprawdź również miękkość owocu, miąższ powinien uginać się pod naciskiem dłoni, ale jednocześnie powracać do swojego pierwotnego kształtu. Idealne awokado, wraz z ugotowanymi jajkami, pokrój w grubą kostkę, cebulę dymkę w piórka, z kolei pomidorki na pół. Świeży szczypior i kolendrę należy dość drobno posiekać. Tak przygotowane składniki wymieszaj, wraz z miksem sałat i kawałkami tuńczyka (odsączonym z zalewy), z sosem. Ten ostatni przygotujesz, mieszając keczup z majonezem i octem balsamicznym. Danie podawaj na talerzach obiadowych i dowolnie je dekoruj. Sprawdzą się np. podprażone na suchej patelni ziarna słonecznika. Podawaj solo lub z dodatkiem chrupiących grzanek. Sprawdź nasz przepis.