Noodle Teriyaki z roślinnymi nuggetsami
NOWY PRZEPIS
łatwe
110 osób zapisało

Składniki
2 sztuki
3 łyżki
360 gramów
200 gramów
1 sztuka
1 sztuka
300 gramów
1 sztuka
2 łyżki
150 mililitrów
1 garść
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zacznij przygotowanie noodle teriyaki od pokrojenia 2 dużych czerwonych papryk i czerwonej cebuli (najlepiej w krążki). Posiekaj także jedną papryczkę chili. Sięgnij po woka – rozgrzej na nim 3 łyżki oleju roślinnego. Gdy będzie już gotowy do smażenia, wsyp na niego pokrojoną paprykę, krążki cebuli, chili oraz groszek cukrowy. Podsmażaj je przez 5 minut. W tym czasie możesz przygotować makaron ryżowy, jeśli nie zrobiłeś tego wcześniej.
Krok 2
Przygotuj oddzielną patelnię. Rozgrzej olej i usmaż na nim roślinne nuggetsy zgodnie z instrukcją dostępną na opakowaniu.
Krok 3
Po usmażeniu przełóż roślinne nuggetsy na talerz, w którym będziesz podawać teriyaki noodle. Polej je resztą sosu teriyaki, a następnie podawaj razem z podsmażonym makaronem i warzywami.
Krok 4
Przelej do miseczki lub innego naczynia 150 mililitrów sosu teriyaki. Jego połowę (czyli 75 mililitrów) wlej na patelnię. Wsyp tam także ugotowany makaron ryżowy i dokładnie wymieszaj, by wszystkie składniki równomiernie połączyły się z sosem. Smaż przez kilka minut, a następnie zdejmij z palnika.
Krok 5
Na koniec pokrój cebulę dymkę i posiekaj świeżą natkę kolendry. Posyp nimi danie z wierzchu i dodaj 2 łyżki prażonego sezamu. Noodle teriyaki gotowe!

Dobra rada:
Przygotowując noodle z kurczakiem teriyaki i warzywami, nie musisz się ograniczać pod względem składników. Uwielbiasz brokuły? A może chcesz nadać daniu więcej chrupkości, np. dzięki pak choi? Śmiało je dodaj!
Przepisy w Waszym wykonaniu
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Noodle Teriyaki z roślinnymi nuggetsami
Pierogi, kopytka, schabowy, bigos… W kuchni polskiej nie brakuje apetycznych frykasów. Mimo to coraz częściej zerkamy z apetytem w kierunku Azji oraz orientalnych receptur. By skosztować tego typu dań nie trzeba ani daleko podróżować, ani stołować się w restauracjach. Spróbuj roślinnych nuggetsów w egzotycznym wydaniu za sprawą przepisu na noodle teriyaki – nie pożałujesz!
Dla kogo?
Sos teriyaki, łączący w sobie słone i słodkie nuty, będzie odpowiadać smakoszom, którzy lubią, gdy na talerzach dużo się dzieje. Połączenie warzyw, makaronu ryżowego i roślinnych nuggetsów w noodlach teriyaki to kompozycja różnorodna, ale bardzo harmonijna.
Na jaką okazję?
Dania makaronowe świetnie sprawdzają się w roli codziennych posiłków. Są proste i szybkie w przygotowaniu. Przyrządzenie noodli z nuggetsami roślinnymi z naszego przepisu także nie jest czasochłonne, więc ciesz się nimi w porze lunchu albo kolacji.
Czy wiesz, że?
Kariera sosu teriyaki rozpoczęła się w XVII wieku na terytorium Japonii. Gęsty i ciemny sos doskonale nadaje się do zrobienia wyrazistych marynat, zwłaszcza do pieczonych i grillowanych potraw mięsnych oraz rybnych.
Dla urozmaicenia:
Zaszalej z dodatkami! W woku razem z noodlami teriyaki umieścić można np. różyczki brokułu i kapustę pak choi.