Pappardelle z kurczakiem - makaron: w sosie | Przepisy.pl pixel

Makaron pappardelle z kurczakiem i ziołami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

82

heart
197 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1019 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1482 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 sztuka

300 gramów

2 łyżki

1 szklanka

1 sztuka

0.5 łyżki

1 łyżka

1 szczypta

1 szczypta

3 łyżki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron pappardelle ugotuj al dente w osolonym wrzątku. Odcedź.

Krok 2

Kurczaka pokrój w paski, skrop oliwą, oprósz połową ziół, kostką Bulion warzywny Knorr oraz solą i pieprzem, a następnie wymieszaj. Cebulę pokrój w drobną kostkę.

Krok 3

Na rozgrzanej patelni przesmaż kurczaka, dodaj cebulę. Całość zalej śmietaną i doprowadź do wrzenia. Gotuj kilka minut redukując nieco jej objętość.

Krok 4

Do gotowego sosu dodaj ugotowany makaron oraz parmezan. Podawaj natychmiast.

przepisy.pl

Dobra rada:

Pappardelle ze względu na swoją strukturę jest stworzony do serwowania z sosami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron pappardelle z kurczakiem i ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron pappardelle z kurczakiem i ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron pappardelle z kurczakiem i ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron pappardelle z kurczakiem i ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron pappardelle z kurczakiem i ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron pappardelle z kurczakiem i ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron pappardelle z kurczakiem i ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron pappardelle z kurczakiem i ziołami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron pappardelle z kurczakiem i ziołamiMakaron pappardelle z kurczakiem i ziołami

Pappardelle z kurczakiem to danie, którego nie trzeba rekomendować znawcom i miłośnikom kuchni włoskiej. Makaron, pierś z kurczaka, parmezan, śmietana, cebula i mieszanka aromatycznych przypraw stanowią obowiązkowe elementy tego dania. Jeśli chcecie przygotować domowy makaron pappardelle z kurczakiem, skorzystajcie z naszego przepisu. Jest prosty, szybki, a danie – pyszne!

Dla kogo?

Pappardelle z kurczakiem w sosie śmietanowym to znakomite rozwiązanie przede wszystkim dla tych z was, którzy lubią oryginalną włoską kuchnię, pachnącą oregano i bazylią.

Na jaką okazję?

Przede wszystkim na codzienny obiad! Pappardelle w sosie śmietanowym z kurczakiem jest doskonałą propozycją również na romantyczną kolację we dwoje.

Czy wiesz, że?

Makaron pappardelle pochodzi z włoskiej Toskanii. Według tradycyjnej receptury wstążki powinny mieć szerokość od dwóch do trzech centymetrów.

Dla urozmaicenia:

 Jak na tradycyjną włoską kuchnię przystało – do pappardelle z kurczakiem i śmietaną nie żałujcie dodatków ziołowych! Doskonale sprawdzi się liść świeżej bazylii, który dopełni także estetyki dania.