Zapiekanka makaronowa z pomidorami i mozzarellą
łatwe
956 osób zapisało

Składniki
100 gramów
200 gramów
200 mililitrów
1 łyżka
200 gramów
4 sztuki
200 gramów
2 łyżki
3 sztuki
1 pęczek
100 gramów
5 sztuk
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Grzyby pokrój w duże, grube, ok. dwucentymetrowe kawałki, cebule obierz i pokrój na ósemki, kiełbasę pokrój w grube plastry, pomidorki przekrój na pół oraz posiekaj natkę pietruszki, czosnek i kapary.

Krok 2
W oddzielnym naczyniu wymieszaj śmietanę, 100 ml wody, łyżkę mąki, natkę pietruszki oraz dwie łyżki przyprawy Knorr, która nada zapiekance odpowiedniego smaku.

Krok 3
W garnku lub na dużej patelni podsmaż delikatnie kiełbasę chorizo. Na wytopiony tłuszcz wrzuć grzyby, cebule i czosnek. Całość smaż chwilę, dodaj pozostałe składniki: pomidory, natkę pietruszki, kapary.

Krok 4
Dodaj śmietanę i całość wymieszaj. Gotuj 2-3 minuty, zdejmij z ognia, dodaj makaron mozzarellę i wymieszaj po czym wszystko przełóż do naczynia żaroodpornego.

Krok 5
Zapiekankę posyp z wierzchu startym żółtym serem. Całość przykryj folią aluminiową, wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika na 30 minut. Po tym czasie usuń folię i, jeśli lubisz chrupiący wierzch, dopiecz jeszcze zapiekankę przez 10 minut.


Dobra rada:
Do zapiekanki możesz również dodać suszone pomidory lub garść rukoli.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa do zapiekanek makaronowych Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekanka makaronowa z pomidorami i mozzarellą
Zapiekanki można komponować w dowolny sposób. Są wśród nich te proste, składające się zaledwie z kilku elementów, ale znajdziemy także przepisy na te bardziej urozmaicone. Zapiekanka makaronowa z mozzarellą należy zdecydowanie do drugiej grupy. Przywołuje na myśl śródziemnomorskie smaki głównie za sprawą takich składników, jak kiełbasa chorizo, mozzarella, kapary i pomidorki cherry. Jedno jest pewne – smak zapiekanki z makaronem nie ma sobie równych!
Dla kogo?
Doskonałe danie dla miłośników zapiekanek. To kolejny przepis, który musisz wypróbować. Może właśnie on zostanie tym ulubionym?
Na jaką okazję?
Zapiekanka z makaronem jest przepisem na każdą okazję. Lepszego obiadu nie można sobie wymarzyć!
Czy wiesz, że?
Portobello to brunatna odmiana pieczarki. Ma ciekawszy smak niż zwykła pieczarka i szerokie zastosowanie w kuchni. Jej duży rozmiar sprawia, że świetnie nadaje się do nadziewania.
Dla urozmaicenia:
Do zapiekanki z makaronu dodaj suszone pomidory, a potrawa będzie miała wyrazistszy smak.