Zapiekanka z grillowanymi warzywami - makaronowa | Przepisy.pl pixel

Zapiekanka makaronowa z warzywami i grillowanym kurczakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

35

heart
625 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

532 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1019 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 opakowanie

6 sztuk

2 łyżeczki

1 sztuka

0.5 sztuki

2 sztuki

10 sztuk

300 mililitrów

4 łyżki

1 opakowanie

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj al dente we wrzącej lekko osolonej wodzie. Odcedź. Warzywa pokrój na mniejsze kawałki. Udka osusz papierowym ręcznikiem, skrop oliwą i posyp przyprawą do kurczaka.

Zapiekanka makaronowa z warzywami i grillowanym kurczakiem - Krok 1

Krok 4

Całość przełóż do naczynia żaroodpornego, posyp wierzch startym serem i wstaw do nagrzanego do 180° C piekarnika. Zapiekaj przez 15 minut. Podawaj na ciepło.

Zapiekanka makaronowa z warzywami i grillowanym kurczakiem - Krok 4

Krok 3

W dużej misce połącz ze sobą: ugotowany makaron, mięso, warzywa oraz przygotowaną śmietanę. Dodaj porwane listki bazylii i wymieszaj.

Zapiekanka makaronowa z warzywami i grillowanym kurczakiem - Krok 3

Krok 2

Mięso oraz pokrojone warzywa usmaż na rozgrzanej grillowej patelni. Kurczaka pokrój po usmażeniu w cienkie paski. Tagliatelle z kurczakiem Knorr rozmieszaj ze śmietaną.

Zapiekanka makaronowa z warzywami i grillowanym kurczakiem - Krok 2
przepisy.pl

Dobra rada:

Możesz to danie przygotować jednoporcjowo – zamiast jednego naczynia użyj kilku małych żaroodpornych kokilek.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka makaronowa z warzywami i grillowanym kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka makaronowa z warzywami i grillowanym kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka makaronowa z warzywami i grillowanym kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka makaronowa z warzywami i grillowanym kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka makaronowa z warzywami i grillowanym kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka makaronowa z warzywami i grillowanym kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka makaronowa z warzywami i grillowanym kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka makaronowa z warzywami i grillowanym kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka makaronowa z warzywami i grillowanym kurczakiemZapiekanka makaronowa z warzywami i grillowanym kurczakiem

Dzięki poniższemu przepisowi przygotujesz danie, które jest proste i jednocześnie wyjątkowo smaczne. Bazę zapiekanki makaronowej z warzywami i grillowanym kurczakiem stanowi tagliatelle. Ugotuj je al dente, a w międzyczasie pokrój warzywa i grzyby na mniejsze kawałki. Z kolei mięso starannie umyj pod bieżącą wodą i osusz za pomocą jednorazowych ręczników. Ważne jest, aby odpowiednio je zamarynować – dzięki temu zyska wyrazisty smak. Udka skrop oliwą i oprósz przyprawą do złotego kurczaka. Wszystkie z wymienionych do tej pory składników – z wyjątkiem makaronu – usmaż na dobrze rozgrzanej patelni grillowej. Pamiętaj o tym, aby mięso pokroić w cienkie paski. W dużej misce wymieszaj grillowane składniki wraz z tagliatelle, śmietanowym sosem oraz listkami bazylii. Przełóż całość do naczynia żaroodpornego, pamiętając o tym, aby wierzch posypać startym serem mozzarella. Zabieg taki nie tylko nada zapiekance dodatkowych walorów smakowych, ale również zapobiegnie nadmiernemu wyschnięciu składników w trakcie zapiekania. Danie podawaj bezpośrednio po przyrządzeniu – solo lub z dodatkiem świeżych surówek. Tym przepisem udowadniamy, że smaczne gotowanie może być prostsze niż kiedykolwiek. Koniecznie go wypróbuj.