Grecka zapiekanka z grillowanym bakłażanem
łatwe
651 osób zapisało

Składniki
200 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
1 sztuka
2 łyżki
5 sztuk
100 gramów
5 sztuk
1 łyżeczka
200 mililitrów
400 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Paprykę oraz bakłażana pokrój wzdłuż na plastry grubości 0,5 cm. Patelnię grillową rozgrzej, posmaruj oliwą i grilluj warzywa. Następnie pokrój je w słupki. Pomidory suszone pokrój w paski, a ser feta w kostkę 1x1 cm. Piekarnik nagrzej do 200° C.

Krok 2
W dużej misce połącz zawartość opakowania Knorr, wodę oraz śmietanę i dokładnie wymieszaj.

Krok 3
Do miski z sosem wsyp makaron, dodaj grillowane warzywa, pomidory oraz oliwki. Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą, a następnie przełóż do naczynia żaroodpornego.

Krok 4
Naczynie przykryj i wstaw do nagrzanego piekarnika, zapiekaj 35 minut. Po tym czasie naczynie wyjmij z piekarnika, posyp pokrojonym serem i oregano. Podawaj na ciepło.


Dobra rada:
Jeśli lubisz ostre smaki, dodaj do sosu ½-1 łyżeczkę posiekanej papryczki chilli.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Naturalnie smaczne Zapiekanka makaronowa z szynką Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Grecka zapiekanka z grillowanym bakłażanem
Jeśli lubisz kuchnię grecką, pełną warzyw, oliwek, a także wyrazistego sera feta, wypróbuj nasz przepis na grecką zapiekankę z grillowanym bakłażanem. To warzywo, jeden z podstawowych składników słynnej musaki, doskonale pasuje również do dań bezmięsnych, zwłaszcza do makaronu – a to dzięki swojej delikatnej konsystencji i miękkości. Pokrój go w plastry i upiecz razem z kawałkami papryki na grillowej patelni. W tym czasie przygotuj sos z dodatkiem śmietany, która bardzo dobrze będzie komponowała się z pozostałymi składnikami i nada całości kremowego posmaku. Z sosem połącz surowy makaron, np. pennette, penne lub fusilli, który zmięknie podczas zapiekania. Dodaj warzywa oraz oliwki i suszone pomidory. Zapiecz danie pod przykryciem. Po wyjęciu z piekarnika posyp je świeżym oregano oraz kawałkami sera feta. Żeby łatwiej było go pokroić, zanurzaj nóż w bardzo zimnej wodzie, możesz także wybrać ser w formie krojonej. Grecka zapiekanka z grillowanym bakłażanem to szybki i smaczny sposób na obiad albo kolację. Przyrządź ją i przekonaj się!