Mac and cheese z szynką - przepis na zapiekankę | Przepisy.pl pixel

Mac and cheese z szynką

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

206

heart
4310 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2565 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6003 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 opakowanie

200 gramów

200 gramów

200 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj duży garnek, w którym zajmiesz się gotowaniem składników do mac and cheese. Wsyp do niego 200 gramów makaronu – nie musisz go wcześniej gotować! Wlej także 200 gramów śmietany 18% oraz dwie niepełne szklanki wody. Do tego dosyp zawartość opakowania Naturalnie smaczne Zapiekanka makaronowa z szynką Knorr i dokładnie wymieszaj składniki. Na koniec pokrój w paseczki ser i szynkę, a następnie dorzuć do garnka. Odłóż garść sera na później – przyda się do posypania dania z wierzchu.

Mac and cheese z szynką   - Krok 1

Krok 2

Zagotuj wszystkie składniki znajdujące się w garnku. Przygotuj naczynie żaroodporne i przelej do niego zawartość garnka.

Mac and cheese z szynką   - Krok 2

Krok 3

Rozgrzej piekarnik do 200°C w trybie góra-dół. Sięgnij po odłożony ser i posyp nim danie z wierzchu. Owiń naczynie folią aluminiową i wstaw do rozgrzanego piekarnika na 20 minut. Po upłynięciu tego czasu zabierz folię i piecz jeszcze przez 5 minut. Ser na powierzchni powinien delikatnie się zarumienić.

Mac and cheese z szynką   - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Zapiekankę mac and cheese możesz posypać z wierzchu świeżą bazylią lub innymi ziołami, które lubisz. Możesz też dodać przecięte na pół pomidory koktajlowe. Dodaj je dopiero na etapie przelewania dania z garnka do naczynia żaroodpornego.

19

Opinie o przepisie

  • Jarek

    Jarek , 19.01.2024

    Danie przygotowuję, gdy mam nadmiar wędliny w lodówce. Prosty przepis, bo zapiekanka nawet mi wychodzi! Mało roboty, a ile radości z jedzenia.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janusz

    Janusz , 04.05.2023

    Lubię szybkie i proste dania z makaronem. Mac and cheese robię często. Dodaję czasem warzywa, które zalegają w lodówce np. paprykę albo brokuły.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • andrzej popis

    andrzej popis , 02.11.2020

    Pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Żak

    Iwona Żak , 27.01.2019

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Cristina Maternia

    Cristina Maternia , 03.08.2018

    PYCHA

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marzena Ka

    Marzena Ka , 20.10.2017

    Pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta Jastrzębska

    Marta Jastrzębska , 06.10.2017

    Można zastąpić szynkę konserwową jakąś zdrowszą (i smaczniejszą)? Tylko co wtedy też trzeba ją gotować, czy można np. usmażyć lub dać surową?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Natalia Kocięba

    Natalia Kocięba , 08.06.2017

    Robię tą zapieknakę już chyba od 5 lat, nigdy mi się nie przeje! ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Szymon Płoskonka

    Szymon Płoskonka , 07.05.2017

    Pyszna zapiekanka, ale bardziej na 3 niż 4 porcje.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Malwina Słowik

    Malwina Słowik , 19.09.2016

    Ja gotowałam już kilka razy. Ale ja od siebie dodaje jeszcze suszonego pomidora w płatkach. Dodaje to nie tylko koloru ale i smaku.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Bytniewska

    Magdalena Bytniewska , 25.08.2016

    pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jolanta Snarska

    Jolanta Snarska , 25.08.2016

    co to za przepis??? to sama chemia.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kuba Morgan

    Kuba Morgan , 11.08.2016

    hahaha... od lat robię takie zapiekanki ,nie wiedziałem że to danie '' amerykanckie '', czasami roztrzepuję śmietanę z dwoma jajkami i zalewam ,ser daję naprzemiennie ,a pozostałość sera nakładam na wierzch zapiekanki i zapiekam . I co naważniejsze ,dużo chili ,musi być bardzo pikantne , nie lubię '' mdłych '' potraw.. ! Bardzo dobre z posiekanymi orzechami włoskimi lub suszonymi pomidorami z oliwy...super, polecam !!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Sąsiadek

    Katarzyna Sąsiadek , 05.08.2016

    Dobry przepis na obiad z rana kiedy się nie ma pomysłu wspaniała sprawa

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Daria  Balczyńska

    Daria Balczyńska , 28.04.2016

    a jak np.kolega dzwoni i muwi że będzie za godzinę lub trochę później to ten przepis jest ok

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Blanka Topczewska

    Blanka Topczewska , 24.04.2016

    Bardzo ciekawy przepis :) ja posypalam oregano na wierzch na te ostatnie 5min i super zapach i smak :) polecam! bardzo szybko! idealne na niespodziewanych gosci :) chcialabym tylko zastapic ta zalewe z proszku czyms naturalnym i wlasne roboty :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Czupryniak

    Krystyna Czupryniak , 24.04.2016

    będą jutro gotować.podoba mi się ta potrawa.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mertz Małgorzata

    Mertz Małgorzata , 10.04.2016

    a w tłumaczeniu na nasze to...?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • FLESZ odzież - bielizna

    FLESZ odzież - bielizna , 10.04.2016

    :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Mac and cheese z szynką   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Mac and cheese z szynką   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Mac and cheese z szynką   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Mac and cheese z szynką   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Mac and cheese z szynką   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Mac and cheese z szynką   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Mac and cheese z szynką   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Mac and cheese z szynką   - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Mac and cheese z szynką  Mac and cheese z szynką

Mac and cheese z szynką kojarzy się wam zapewne z soczystym burgerem. Nic bardziej mylnego! Mac & cheese jest przepyszną zapiekanką makaronową, którą pokochają miłośnicy szybkich i prostych dań. Mac n cheese to przepis ograniczający do niezbędnego minimum składniki, jakich potrzebujecie. Aby przygotować zapiekankę makaronową, wystarczy włoskie penne, szynka konserwowa, ser żółty, śmietana oraz pyszny sos. Nic więcej nie trzeba, aby cieszyć podniebienie tak prostym i pysznym daniem, jakim jest mac and cheese z szynką. Smacznego!

Dla kogo?

Jeśli lubicie aromatyczne dania makaronowe – wypróbujcie nasz mac and cheese. Przepis przypadnie do gustu także osobom szukającym pomysłu na potrawy proste i szybkie. Zapiekanka mac and cheese całkowicie spełnia te warunki!

Na jaką okazję?

Przede wszystkim na obiad, podczas którego główną rolę będzie grał mac and cheese. Przepis zapiekany wykorzystacie również jako pomysł na szybką kolację na ciepło.

Czy wiesz, że?

Cheddar najbardziej rozpowszechniony jest w swojej ojczyźnie, czyli w Anglii. Jest serem podpuszczkowym o ostrym smaku. Stanowi doskonały dodatek nie tylko do kanapek, ale także do burgerów i dań zapiekanych.

Dla urozmaicenia:

Mało które danie obiadowe daje tyle pola do popisu, co mac and cheese. Przepis możecie dowolnie urozmaicać o ulubione warzywa i zioła! Do dekoracji mac and cheese z szynką możecie wykorzystać przekrojone na pół pomidorki koktajlowe oraz liście świeżej bazylii.