Schab po meksykańsku z ryżem – przepis: pieczony | Przepisy.pl pixel

Schab po meksykańsku

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

201

heart
4361 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

4350 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6723 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

150 gramów

1 opakowanie

100 gramów

50 gramów

1 łyżka

1 sztuka

200 gramów

1 łyżka

300 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotowanie schabu po meksykańsku zacznij od pokrojenia mięsa na paski. Następnie rozgrzej na patelni łyżkę oleju i podsmaż na niej mięso przez około 2-3 minuty na stronę.

Krok 2

Żółtą paprykę oraz cukinię pokrój w paski, a ząbek czosnku rozetrzyj na tarce (możesz też przecisnąć go przez praskę lub posiekać nożem). Następnie dosyp te warzywa do mięsa na patelni. Do całości dodaj także łyżkę odsączonej kukurydzy i duś schab po meksykańsku pod przykryciem przez kilka minut.

Krok 3

Do małego naczynia wlej 300 ml zimnej wody i wymieszaj z nią Fix Chili Con Carne Knorr. Przelej mieszaninę na patelnię z mięsem i gotuj danie jeszcze przez 10 minut. Podawaj schab po meksykańsku z ryżem ulubionego typu, np. basmati, białym lub jaśminowym.

Piotr  Murawski

Dobra rada:

Schab po meksykańsku możesz urozmaicić innymi warzywami znanymi z kuchni meksykańskiej, np. cebulą, świeżą papryczką chili (szczególnie, jeśli uwielbiasz pikantne potrawy), fasolką czerwoną lub szparagową. Dodaj je na patelnię w tym samym czasie, co kukurydzę.

21

Opinie o przepisie

  • Ana

    Ana , 07.12.2023

    Danie pyszne ale przekracza budżet 15 zł i to sporo.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Dobrzynska

    Beata Dobrzynska , 29.01.2021

    bardzo dobre polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Damian Karczmarczyk

    Damian Karczmarczyk , 27.09.2019

    Szybko i smacznie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Adrian Król

    Adrian Król , 18.09.2017

    Świetna potrawa i bardzo smaczna ja trochę dodałem fasoli czerwonej i fasola szparagowa dodatkowo i danie wyśmienite :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Essi

    Essi , 29.06.2017

    Pycha.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magda Chmiele

    Magda Chmiele , 06.04.2017

    Niestety wygląd tego dania nie idzie w parze ze smakiem. Z przykrością muszę stwierdzić, że więcej tego dania na pewno nie zrobię.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Eryk Przepisy

    Eryk Przepisy , 15.12.2016

    Super i szybkie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Ślaska

    Elżbieta Ślaska , 26.11.2016

    Wygląda apetycznie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Nowak

    Andrzej Nowak , 01.11.2016

    Ale ryżyk coś tam pod rajcuje w kubkach smakowych !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Nowak

    Andrzej Nowak , 30.10.2016

    Z kurczakiem szybkie danie w -15 minut - w tym czasie prawie ryż gotowy , lub makaron

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Klaudia Zielińska

    Klaudia Zielińska , 30.10.2016

    W sumie można dodać to co się ma w lodówce XD

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dagmara Gorczyńska

    Dagmara Gorczyńska , 30.10.2016

    Ja to robię z kurczakiem, o niebo lepsze <3

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Daria Wrońska

    Daria Wrońska , 30.10.2016

    Ten schabik z ziemniaczkami a nie z ryzykiem.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna Żmuda

    Justyna Żmuda , 13.10.2016

    Niebo w gębie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marcin Kulik

    Marcin Kulik , 24.03.2016

    Lubię to

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aleksandra Piasecka-Obi

    Aleksandra Piasecka-Obi , 20.01.2016

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mateusz Murawski

    Mateusz Murawski , 28.05.2015

    bardzo dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Angelika Ratynska

    Angelika Ratynska , 12.05.2015

    pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Orzeł

    Małgorzata Orzeł , 10.05.2015

    Jest błąd ... W składńikach podano Chili con carne a w kroku 3 pisze o fix do kurczaka knorra :(

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Daria Gontarek

    Daria Gontarek , 09.05.2015

    pychaaa!

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Schab po meksykańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Schab po meksykańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Schab po meksykańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Schab po meksykańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Schab po meksykańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Schab po meksykańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Schab po meksykańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Schab po meksykańsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Peklowany schab w galarecie
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

trudne

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Schab po meksykańskuSchab po meksykańsku

Kotlet schabowy – czy jest inne mięsne danie, które tak mocno kojarzy się nam z kuchnią polską? Jednak nawet ulubione dania mogą się szybko znudzić. Co możesz zrobić w takiej sytuacji? Na przykład przygotować schab po meksykańsku, czyli nieco inną wersję kotletów schabowych. Oprócz mięsa wieprzowego w naszym przepisie znalazło się miejsce także dla ryżu i świeżych warzyw – cukinii, papryki i kukurydzy.

Dla kogo?

Schab po meksykańsku to prosty przepis, który spodoba się miłośnikom meksykańskich dań i nie tylko. Lubisz mieszać elementy kuchni świata z rodzimymi potrawami? Już sama nazwa – kotlety schabowe po meksykańsku – brzmi jak coś, co może ci posmakować! Jeśli szukasz wyjątkowego dania, które połączy smaki Meksyku z polską klasyką, schab po meksykańsku z pewnością spełni Twoje oczekiwania.

Na jaką okazję?

Podaj schab w sosie meksykańskim na spotkaniu ze znajomymi lubiącymi podróże – taka fuzja smaków z różnych stron świata może posmakować im na tyle, że poproszą cię o przepis! Serwując im schab po meksykańsku pokażesz, że klasyka polskiej kuchni jest ci dobrze znana i śmiało z nią eksperymentujesz.

Czy wiesz, że?

Ryż basmati, który proponujemy w przepisie na schab w sosie meksykańskim, występuje w dwóch rodzajach: białym i brązowym. Oba znakomicie skomponują się ze schabem w sosie meksykańskim. Wypróbuj również inne gatunki ryżu – ze schabem po meksykańsku doskonale smakuje zarówno ryż jaśminowy, jak i biały, często spotykany na polskich stołach.

Dla urozmaicenia:

Oprócz kukurydzy i żółtej papryki do schabowych po meksykańsku możesz dodać inne warzywa, które podkreślą charakter potrawy. Proponujemy czerwoną lub szparagową fasolę. Jeśli nie przepadasz za ryżem, podawaj schab w sosie meksykańskim z innymi dodatkami, np. ziemniakami.

Jeśli lubisz kuchnię meksykańską, koniecznie spróbuj naszego przepisu na burrito z mięsem mielonym – pełne aromatycznych przypraw i składników!