Pilav – przepis z wieprzowiną: płow uzbecki | Przepisy.pl pixel

Pilav

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

28

heart
509 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

300 osób wydrukowało

Pobierz pdf

561 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

300 gramów

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

30 gramów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę pokrój w półplastry, marchewkę zetrzyj na tarce, mięso pokrój w jak najmniejsze kawałki.

Krok 2

W garnku na mocnym ogniu zrumień mięso, dodaj czosnek i papryczkę, smaż chwilę a następnie dodaj cebulę i marchew.

Krok 3

Dodaj ryż, wlej 700 ml wody i zagotuj. Aby podkreślić pełny smak dania dodaj kostkę rosołową wołową Knorr oraz rodzynki, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem 20 min. Przed podaniem dodaj posiekaną natkę pietruszki.

przepisy.pl

Dobra rada:

Tak przygotowany ryż jest już daniem samym w sobie. Inny sposób to ugotowanie ryżu bez mięsa i marchewki, wtedy stanowi on dodatek do potraw.

3

Opinie o przepisie

  • Przemo

    Przemo , 14.04.2020

    Palce lizać. Na stałe zostanie w moim menu.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Eryk Kowalski

    Eryk Kowalski , 29.10.2019

    To nie jest płow (a tym bardziej uzbecki) .To po prostu zwykła ryżowa kasza z mięsem.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Inga Vod

    Inga Vod , 28.04.2016

    pilav z wieprzowina...tragedia . omijam z daleka ten przepis

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pilav  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pilav  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pilav  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pilav  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pilav  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pilav  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pilav  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pilav  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Ryż z warzywami
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pilav Pilav

Pilav to typowa potrawa kuchni tureckiej, popularna również w Indiach i krajach arabskich. Coraz częściej gości także na polskich stołach. Pilav przyrządzić można na wiele sposobów. Zarówno z mięsem, jak i rybami lub owocami morza. Obowiązkowym składnikiem tego dania jest jednak ryż – najlepiej długoziarnisty. Turcy najczęściej przyrządzają pilav z jagnięciną. Z powodzeniem możesz jednak zastąpić ją mięsem wieprzowym. Zanim dodasz ryż, przesyp go najpierw na sitko lub durszlak, przepłucz dokładnie zimną wodą i poczekaj, aż ocieknie. Jeśli nie chcesz, aby ryż przypalił się podczas gotowania, przyrządzaj pilav w rondlu o grubym dnie lub połóż na palniku płytkę ochronną. Gdy danie będzie gotowe, posyp je uprażonymi na patelni orzeszkami piniowymi, sparzonymi rodzynkami i posiekaną natką pietruszki.