
Składniki
200 gramów
300 gramów
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
30 gramów
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę pokrój w półplastry, marchewkę zetrzyj na tarce, mięso pokrój w jak najmniejsze kawałki.
Krok 2
W garnku na mocnym ogniu zrumień mięso, dodaj czosnek i papryczkę, smaż chwilę a następnie dodaj cebulę i marchew.
Krok 3
Dodaj ryż, wlej 700 ml wody i zagotuj. Aby podkreślić pełny smak dania dodaj kostkę rosołową wołową Knorr oraz rodzynki, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem 20 min. Przed podaniem dodaj posiekaną natkę pietruszki.

Dobra rada:
Tak przygotowany ryż jest już daniem samym w sobie. Inny sposób to ugotowanie ryżu bez mięsa i marchewki, wtedy stanowi on dodatek do potraw.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pilav
Pilav to typowa potrawa kuchni tureckiej, popularna również w Indiach i krajach arabskich. Coraz częściej gości także na polskich stołach. Pilav przyrządzić można na wiele sposobów. Zarówno z mięsem, jak i rybami lub owocami morza. Obowiązkowym składnikiem tego dania jest jednak ryż – najlepiej długoziarnisty. Turcy najczęściej przyrządzają pilav z jagnięciną. Z powodzeniem możesz jednak zastąpić ją mięsem wieprzowym. Zanim dodasz ryż, przesyp go najpierw na sitko lub durszlak, przepłucz dokładnie zimną wodą i poczekaj, aż ocieknie. Jeśli nie chcesz, aby ryż przypalił się podczas gotowania, przyrządzaj pilav w rondlu o grubym dnie lub połóż na palniku płytkę ochronną. Gdy danie będzie gotowe, posyp je uprażonymi na patelni orzeszkami piniowymi, sparzonymi rodzynkami i posiekaną natką pietruszki.