Pilaw uzbecki - przepis z karkówki: po uzbecku | Przepisy.pl pixel

Uzbecki pilaw

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

29

heart
827 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

537 osób wydrukowało

Pobierz pdf

851 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 opakowanie

1 pęczek

2 łyżki

100 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

300 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W dużym garnku podsmaż boczek. Gdy wytopi się dostatecznie dużo tłuszczu, dodaj mięso. Smaż, aż będzie zupełnie suche i zacznie się rumienić.

Uzbecki pilaw   - Krok 1

Krok 2

Dodaj pokrojone w drobną kostkę warzywa. Smaż, aż zmiękną. Następnie dodaj Ketchup Hellmann's Pikantny i smaż jeszcze chwilę, cały czas mieszając. W międzyczasie ugotuj ryż.

Uzbecki pilaw   - Krok 2

Krok 3

Na koniec do mięsa dodaj ryż i Fix Knorr. Całość dokładnie wymieszaj.

Uzbecki pilaw   - Krok 3

Krok 4

Ryż podawaj posypany kolendrą. Karkówkę możesz zastąpić mięsem z kurczaka. Aby nieco wzbogacić potrawę, możesz do ryżu dodać zielony groszek. Pilaw będzie jeszcze smaczniejszy, jeśli doprawisz go szczyptą kuminu rzymskiego.

Uzbecki pilaw   - Krok 4
3

Opinie o przepisie

  • Paula J. (pola)

    Paula J. (pola) , 10.04.2018

    Co to za przepis z boczkiem ze świni w składzie tureckiej kuchni?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Rafał Pauch

    Rafał Pauch , 19.06.2017

    A może mi Pani przesłać swój przepis na tą potrawę:) chciałbym cos przygotować dla narzeczonej a wiem, że kuchnia turecka jej smakuje :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ania  Jagodzińska

    Ania Jagodzińska , 01.12.2016

    Prawdziwy Pilaw to tylko z piekarnika. surowy ryż który w odrobinie wody dochodzi wraz z mięsem marchewka i całymi główkami czosnku. plus oczywiście potrzebne do tego przyprawy jak np. berberys a nie jakieś badziewie z tablica Mendelejewa - fixy. to koło pilowa nawet nie leżało. zacznijcie dawać jakieś fajne zdrowe przepisy dań a nie ciągle takie które zrobisz w 5 minut bo wystarczy wymieszać to z kolejnym fixem.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Uzbecki pilaw   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Uzbecki pilaw   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Uzbecki pilaw   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Uzbecki pilaw   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Uzbecki pilaw   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Uzbecki pilaw   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Uzbecki pilaw   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Uzbecki pilaw   - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Uzbecki pilaw  Uzbecki pilaw

W dużym garnku podsmaż boczek. Gdy wytopi się dostatecznie dużo tłuszczu, dodaj mięso. Smaż, aż będzie zupełnie suche i zacznie się rumienić.