Kasza gryczana smażona z indykiem i pieczarkami
NOWY PRZEPIS
łatwe
4352 osoby zapisały

Składniki
300 gramów
1 łyżeczka
1 łyżeczka
250 gramów
1 sztuka
2 sztuki
300 gramów
1 sztuka
3 łyżki
80 gramów
1 pęczek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kaszę gryczaną przygotuj według wskazówek na opakowaniu producenta gotując ją w wodzie z dodatkiem kostki Knorr. Po ugotowaniu odcedź kaszę i odstaw do ostygnięcia.

Krok 2
Mięso pokrój w paseczki, skrop olejem, dodaj szczyptę soli oraz przyprawy Knorr. Wymieszaj dokładnie.

Krok 3
Cebulę oraz czosnek obierz i pokrój w plasterki. Pieczarki umyj, osusz i pokrój w cząstki. Natkę pietruszki posiekaj. Suszone pomidory pokrój w paseczki.

Krok 4
Rozgrzej dobrze dużą patelnię i podsmaż indyka aż zrobi się rumiany. Przełóż go na oddzielny talerz. Dodaj grzyby i smaż kilka minut aż zrobią się rumiane.

Krok 5
Teraz dodaj cebule, czosnek i suszone pomidory. Smaż jeszcze 2 minuty i dodaj ugotowaną wcześniej kaszę gryczaną oraz mięso. Całość smaż na dużym ogniu przez 2-3 minuty, wymieszaj z natką pietruszki i podawaj.


Dobra rada:
Świetnie smakuje z pokruszonym serem feta na wierzchu. Pieczarki możesz zastąpić innymi warzywami np. kolorową papryką.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kasza gryczana smażona z indykiem i pieczarkami
Oto pomysł na szybki obiad, który z fast foodem nie ma nic wspólnego. Soczyste i dobrze przyprawione mięso, grzyby oraz kasza gryczana – na talerzach niczego nie zabraknie! Danie idealne, gdy brakuje pomysłu na ciekawy posiłek. Jesteśmy zdania, że pysznych inspiracji nigdy za wiele.
Dla kogo? Prosty przepis, z którym nauka gotowania to przyjemność. Do tej pory doświadczenia kulinarne ograniczaliście do kanapek i jajecznicy? Pora przejść na kolejny poziom wtajemniczenia.
Na jaką okazję? Do smacznego obiadu w gronie rodziny można zasiadać nie tylko w wolną niedzielę. Kasza gryczana z indykiem i dodatkami to doskonały sposób, by złapać oddech i odsapnąć nawet podczas najbardziej zabieganego dnia.
Czy wiesz, że? Jeśli macie trochę więcej czasu, filet z indyka możecie wcześniej zamarynować, używając wskazanych przypraw, oleju roślinnego lub oliwy oraz soku z cytryny.
Dla urozmaicenia: Potrawa świetnie smakuje z dodatkiem podsmażonych na maśle kurek. Całość przed podaniem warto posypać szczypiorkiem.