Udka z kaczki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Udka z kaczki

po gdańsku w pomarańczach

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

29

heart
66 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

264 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

404 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

1 sztuka

4 sztuki

1 opakowanie

1 pęczek

50 mililitrów

1 łyżka

2 łyżki

1 sztuka

3 ziarna

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyte i osuszone udka z kaczki skrop sokiem z cytryny, oprósz przyprawą Knorr oraz otartą skórką z 2 pomarańczy, odstaw na bok przynajmniej na jedną godzinę.

Udka z kaczki - Krok 1

Krok 2

Włoszczyznę umyj, obierz i pokrój, podsmaż na rozgrzanym oleju, po czym włóż do żaroodpornego naczynia. Na warzywach ułóż udka z kaczki.

Udka z kaczki - Krok 2

Krok 3

Całość zalej szklanką wody, dodaj liść laurowy, ziele angielskie i żeby danie miało pełny smak - bulionetkę. Kaczkę duś w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez około 90 minut do momentu aż będzie zupełnie miękka. Jeśli woda odparuje uzupełnij ją na powrót. Udka przełóż do oddzielnego naczynia, przecedzając jednocześnie do odpowiedniego garnuszka wywar z pieczenia.

Udka z kaczki - Krok 3

Krok 4

Z obranych pomarańczy wykrój segmenty, zbierając jednocześnie powstały sok. Sok, wywar z duszenia połącz z likierem pomarańczowym i zagotuj.

Udka z kaczki - Krok 4

Krok 5

Z masła i mąki zrób zasmażkę i całość zagęść dodając ją do sosu. W ostatniej chwili do gotowego już sosu dodaj segmenty z pomarańczy. Upieczone udka podawaj polane sosem.

Udka z kaczki - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Do pieczenia kaczki można dodać dodatkowo laskę cynamonu oraz kawałek świeżego imbiru. Przyprawy te idealnie komponują się z aromatem pomarańczy.

1

Opinie o przepisie

  • Edyta Tarabula

    Edyta Tarabula , 26.03.2018

    bardzo fajne przepisy

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Udka z kaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Udka z kaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Udka z kaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Udka z kaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Udka z kaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Udka z kaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Udka z kaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Udka z kaczki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Udka z kaczkiUdka z kaczki

Umyte i osuszone udka z kaczki skrop sokiem z cytryny, oprósz przyprawą Knorr oraz otartą skórką z 2 pomarańczy, odstaw na bok przynajmniej na jedną godzinę.