Pieczona kaczka z cytrynowym aromatem
łatwe
662 osoby zapisały

Składniki
1 sztuka
1 sztuka
2 łyżki
1 łyżeczka
1 sztuka
3 sztuki
200 mililitrów
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kaczkę osusz papierowym ręcznikiem a następnie natrzyj jej wewnętrzną i zewnętrzną stronę Przyprawą do kurczaka Knorr.
Krok 2
Cytryny sparz wrzącą wodą. Dwie z nich pokrój w cząstki i włóż do środka kaczki. Kaczkę ułóż w brytfance a ostatnią cytrynę pokrój w plastry i ułóż na wierzchu kaczki.
Krok 3
W rondelku zagotuj 300 ml wody, dodaj wino, imbir pokrojoną w cząstki cebulę oraz miód. Całość wlej do brytfanki.
Krok 4
Brytfankę przykryj i wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika. Piecz przez ok. 60 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 160°C, odkryj naczynie i piecz jeszcze przez 15 minut.
Krok 5
Powstały podczas pieczenia sos zlej do rondelka, dodaj Sos do pieczeni jasny Knorr, dzięki któremu sos będzie odpowiednio gęsty i idealnie doprawiony. Sos zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj 3 minuty. Gotową kaczkę podawaj z przygotowanym sosem.

Dobra rada:
Do środka kaczki możesz włożyć również cząstki pomarańczy lub jabłka.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Sos do pieczeni jasny Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pieczona kaczka z cytrynowym aromatem
Pachnąca cytrusami, soczysta pieczona kaczka doskonale sprawdzi się jako główne danie na świątecznym stole lub przyjęciu. Wbrew pozorom, jej przygotowanie nie należy do najtrudniejszych – przekonaj się o tym dzięki temu przepisowi. Aby przyrządzić to danie, potrzebujesz całej kaczki, świeżej lub mrożonej. Osusz ją ręcznikiem papierowym i natrzyj odpowiednią przyprawą. Słodko-kwaśny cytrusowy sos, który podkreśli smak kaczki zrobisz na bazie białego, wytrawnego wina, białej cebuli i płynnego miodu. Do przyprawienia użyj startego, świeżego korzenia imbiru, który sprawi, że sos będzie miał lekko pikantny, cierpki posmak. Kluczowym składnikiem tej potrawy są cytryny – pamiętaj o sparzeniu ich gorącą wodą. Następnie pokrój je w cząstki i umieść wewnątrz kaczki. Kaczkę włóż do brytfanki, polej sosem, a na wierzchu ułóż plasterki cytryny. Upieczoną podziel na porcje i podawaj na gorąco z dodatkiem pieczonych lub gotowanych ziemniaków. Koniecznie sprawdź ten przepis i podziel się swoją opinią.