
Składniki
1 sztuka
2 łyżki
3 sztuki
1 sztuka
1 szklanka
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do środka sprawionej i umytej kaczki włóż dwie cytryny.

Krok 2
Trzecią przekrój na pół, odkrój z każdej połówki po 2 plasterki, z reszty wyciśnij sok.

Krok 3
Do naczynia żaroodpornego włóż kaczkę, wlej około 2 szklanek wody, dodaj pokrojoną na plastry cebulę, imbir oraz przyprawę Knorr.

Krok 4
Zagotuj i wstaw pod przykryciem do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piecz około 60 minut.

Krok 5
Kaczkę wyjmij z piekarnika, sos przecedź.

Krok 6
Kaczkę ponownie włóż do naczynia, polej winem, wstaw do piekarnika i piecz 30 minut. Gotową kaczkę ułóż na półmisku, skrop sokiem z cytryny i ozdób plasterkami cytryny.

Krok 7
Przecedzony sos z pierwszej fazy pieczenia połącz z sosem winnym i po zagotowaniu podawaj do kaczki.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kaczka w sosie cytrynowym
Lubisz pieczoną kaczkę w aromatycznym sosie? Od dzisiaj nie musisz iść do restauracji, żeby jej skosztować – przyrządzisz ją w swojej kuchni. Żeby przygotować kaczkę w sosie cytrynowym, nie musisz być zawodowym szefem kuchni. Z naszym przepisem przekonasz się, jak proste w wykonaniu jest to danie. Dobrze przyrządzona kaczka sporo czasu musi spędzić w piekarniku, ponieważ mięso, aby zachowało soczystość i miękkość, musi piec się powoli i długo. Inaczej spali się na zewnątrz, a w środku zostanie surowe. Włóż do kaczki dwie sparzone i przekrojone cytryny, a następnie umieść ptaka w naczyniu żaroodpornym i podlej wodą, dodaj też plastry cebuli. Zagotuj wodę na kuchence, a potem naczynie wstaw do piekarnika na godzinę. Później przecedź sos, a kaczkę skrop sokiem z cytryny i dolej białego wina, po czym piecz jeszcze pół godziny. Po wyjęciu połącz oba sosy ze sobą i podawaj do kaczki. Smacznego!