
Składniki
1 sztuka
4 łyżki
25 gramów
75 dekagramów
50 gramów
2 łyżki
2 sztuki
1 sztuka
1 szklanka
1 łyżka
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kaczkę umyj i przetnij na pół. Poodcinaj skrzydła, szyję i kręgosłup.

Krok 2
Mięso zamarynuj w startym czosnku i Przyprawie do mięs Knorr przez 12 godzin.

Krok 3
Połówki kaczki obsmaż na smalcu. Następnie wstaw do rozgrzanego do 160 stopni piekarnika na 1,5 godziny.

Krok 4
Słoninę i cebulę pokrój w kostkę. Usmaż w rondlu, dodaj poszatkowaną kapustę.

Krok 5
Po chwili smażenia dodaj margarynę, podlej wodą oraz winem. Duś 30 minut.

Krok 6
Dopraw kapustę do smaku cukrem i sokiem z cytryny. Oprósz mąką, dokładnie wymieszaj.

Krok 7
Miękką kaczkę podziel na porcje, obłóż kapustą i wstaw ponownie do piekarnika. Piecz kolejne 30 minut w 150 stopniach. Najlepiej smakuje z ziemniakami, pyzami lub kopytkami.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kaczka po poznańsku
Kaczka po poznańsku pieczona w czerwonej kapuście z dodatkiem słoniny, cebuli oraz soku z cytryny jest wyjątkowo soczysta. Mięso najpierw marynuje się przez dość długi czas, natarte czosnkiem i przyprawami, a następnie podsmaża. Dzięki temu jest pikantne i dobrze komponuje się z dość łagodnym smakiem kapusty. Podczas pieczenia warto od czasu do czasu polać je powstałym sosem. Kaczkę po poznańsku serwuje się z pyzami lub kopytkami. Będzie dobrze współgrała również z gotowanymi ziemniakami. Ze względu na czerwoną kapustę, warzywny dodatek nie jest konieczny. Jednak jeśli nie wyobrażasz sobie dania z mięsem bez świeżych warzyw, serwuj do kaczki sałatkę. Sprawdzi się np. roszponka ze startą marchewką, suszoną żurawiną, ogórkiem szklarniowym i musztardowo-miodowym sosem. Kaczka z kapustą stanowić będzie smaczny obiad. Sprawdzi się również na spotkaniach z przyjaciółmi. Tak przyrządzony drób zasmakuje zwłaszcza fanom pieczonych mięs. Przygotuj tę smaczną potrawę według podanego przepisu. Smacznego.