Polędwiczka wieprzowa otulona boczkiem i grzybami
łatwe
1460 osób zapisało

Składniki
300 gramów
10 sztuk
500 gramów
500 gramów
2 sztuki
15 gramów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Umyj polędwiczkę, oczyść z błonek. Mięso okrój tak, aby powstał jeden równy kawałek. Wykrojone mięso zmiel w maszynce. Polędwiczki zamarynuj w Przyprawie do mięs Knorr.

Krok 2
Zalej grzyby wodą, po chwili odlej nadmiar płynu. Cebule i pieczarki pokrój w kostkę, a czosnek posiekaj.

Krok 3
Rozgrzej olej na patelni. Dodaj cebule i czosnek, a następnie grzyby i smaż do momentu, kiedy cały sos odparuje. Dopraw całość majerankiem. Odstaw do ostygnięcia i następnie wymieszaj z mielonym mięsem.

Krok 4
Plastry boczku rozłóż równo obok siebie. Rozsmaruj na nich farsz, nałóż polędwiczkę i całość zroluj. Mięso piecz w piekarniku nagrzanym do 170ºC przez 25 minut. Podawaj z puree ziemniaczanym.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Polędwiczka wieprzowa otulona boczkiem i grzybami
Delikatna polędwiczka faszerowana aromatycznymi grzybami i owinięta wędzonymi plastrami boczku to danie, które zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Przekonasz się o tym, przygotowując naszą recepturę! Tylko 45 minut dzieli Cię od spróbowania specjału, jakim są polędwiczki zawijane w boczku z pieczarkami. Smacznego!
Dla kogo?
Polędwiczki w boczku z pieczarkami to danie dla osób lubiących soczyste mięsa w towarzystwie pysznych dodatków. Należysz do tego grona? Jeżeli tak, to nie czekaj i już teraz rozpocznij kulinarne działania. Czeka Cię prawdziwa uczta smaków bez większego wysiłku.
Na jaką okazję?
Przyjęcie z okazji urodzin, rocznicy czy imienin to idealna okazja, by zaserwować polędwiczki w boczku w sosie grzybowym. To wykwintne danie zadowoli wszystkich gości, a Ty zaprezentujesz się jako doskonały kucharz o wielkich umiejętnościach. Powodzenia!
Czy wiesz, że?
Jeśli lubisz mięsno-owocowe połączenia, dodaj do farszu kilka drobno pokrojonych suszonych śliwek. Aby ułatwić sobie zwijanie rolady, rozłóż plastry boczku na folii spożywczej zwilżonej wodą, aby mięso się do niej nie przyklejało. Zrolowaną polędwiczkę możesz dodatkowo spiąć wykałaczkami lub związać sznurkiem.
Dla urozmaicenia:
Gdy polędwiczki wieprzowe z boczkiem i pieczarkami będą gotowe, skrop je sokiem z cytryny i podawaj je z puree ziemniaczanym lub kaszą. Serwuj w towarzystwie glazurowanych buraczków. By je zrobić, rozpuść na patelni z tłuszczem łyżkę miodu, dorzuć ugotowane oraz pokrojone w grubą kostkę buraczki, a następnie delikatnie je podsmaż.