
Składniki
1.2 kilograma
700 gramów
1 opakowanie
3 sztuki
2 sztuki
20 gramów
10 gramów
4 ziarna
3 sztuki
5 ziaren
1 litr
20 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Oczyść żeberka, pokrój na mniejsze porcje, na przykład po trzy kostki. Cebule pokrój w piórka. Pieczarki oczyść, a następnie pokrój w ćwiartki. Czosnek posiekaj.

Krok 2
Oprósz żeberka przyprawą Knorr oraz mąką. Obsmaż na patelni do momentu, kiedy nabiorą złotego koloru. Przełóż mięso do rondla i odstaw do przestudzenia.

Krok 3
Smaż na tym samym tłuszczu cebulę i czosnek. Kiedy się zeszklą, dodaj pieczarki. Po usmażeniu warzyw na złoto, dodaj je do rondla, do żeberek.

Krok 4
Dodaj do całości musztardę oraz wszystkie przyprawy. No koniec wymieszaj Sos myśliwski Knorr z wodą i zalej nim żeberka. Duś wszystko razem pod przykryciem przez około 30 minut. Gotowe żeberka najlepiej smakują z makaronem, kaszą lub puree ziemniaczanym.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Duszone żeberka z pieczarkami
To przepis na żeberka pachnące pieczarkami i ziołami, niezwykle miękkie oraz soczyste. Zapowiada się wyśmienita mięsna uczta, której żaden wielbiciel wieprzowiny nie powinien ominąć! Cudowny aromat żeberek w sosie pieczarkowym pobudzi kulinarną wyobraźnię. Sprawdź nasz przepis na wyborne mięsne danie z pieczarkami.
Dla kogo?
Duszone żeberka z pieczarkami i pikantnym sosem myśliwskim przypadną do gustu szczególnie osobom, które lubią mięsne i wyraziste dania. Aromatyczne żeberka duszone z pieczarkami to nie tylko pyszna potrawa, ale też sycąca.
Na jaką okazję?
Podejrzewamy, że ten rodzaj mięsa w większości domów pojawia się raczej sporadycznie. Przyrządzenie żeberek wymaga bowiem trochę uwagi. Warto jednak pamiętać, że to delikatne mięso w sosie pieczarkowym podane na obiad z ryżem, makaronem lub kaszą oraz zestawem surówek, to koncept na posiłek na wiele okazji.
Czy wiesz, że?
Przyrządzanie żeberek z pieczarkami zaczynamy od pokrojenia mięsa na niewielkie kawałki i podsmażenia. Dzięki temu soki z mięsa zostaną w środku i żeberka będą miały intensywniejszy smak oraz będą soczyste. Następnie odstawiamy je do rondelka i na tym samym tłuszczu smażymy cebulę, czosnek oraz pieczarki. Kiedy nabiorą już złotego koloru, przekładamy je do naczynia z mięsem.
Dla urozmaicenia:
Całość przypraw majerankiem, zielem laurowym i ziarnami pieprzu. Dodaj też musztardę, która sprawi, że zalewa będzie wyrazista i nieco pikantna w smaku. Na koniec dolej sos myśliwski i w takim wywarze duś żeberka pod przykryciem do momentu, aż nabiorą miękkości. Gotową potrawę serwuj z ulubionymi dodatkami. Życzymy smacznego.