Sałatka z pikantną cielęciną przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z pikantną cielęciną

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

heart
223 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

63 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

84 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

marynata:

2 łyżki

null szczypt

1 opakowanie

1 szczypta

2 łyżki

pozostałe:

1 pęczek

1 sztuka

2 łyżki

2 łyżki

1 łyżka

1 kilogram

300 gramów

2 szklanki

null

Przygotowanie krok po kroku

Krok 2

Pokrój cielęcinę w cienkie plastry. Następnie wymieszaj składniki marynaty i umieść w niej cielęcinę.

Sałatka z pikantną cielęciną - Krok 2

Krok 3

Odstaw mięso na około 30 minut, po czym odsącz i smaż bez tłuszczu na teflonowej patelni. Odstaw do wystygnięcia.

Sałatka z pikantną cielęciną - Krok 3

Krok 1

Pokrój ogórka w cienkie plastry, a pomidory w połówki. Pozostaw 2 gałązki szczypiorku do dekoracji, resztę zaś posiekaj.

Sałatka z pikantną cielęciną - Krok 1

Krok 4

Przygotuj Sos sałatkowy paprykowo-ziołowy Knorr zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Sałatka z pikantną cielęciną - Krok 4

Krok 5

Tuż przed podaniem sałatki wymieszaj ogórki z pomidorami, cielęciną, szczypiorkiem oraz rukolą. Następnie podziel je na porcje, a każdą z nich polej łyżką sosu i udekoruj szczypiorkiem. Dopraw do smaku, jeśli uznasz, że jest to konieczne.

Sałatka z pikantną cielęciną - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z pikantną cielęciną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z pikantną cielęciną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z pikantną cielęciną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z pikantną cielęciną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z pikantną cielęciną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z pikantną cielęciną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z pikantną cielęciną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z pikantną cielęciną - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z pikantną cielęcinąSałatka z pikantną cielęciną

Sałatka na bazie rukoli z solidną porcją mięsa staje się samodzielnym daniem obiadowym lub pomysłem na kolację dla dwojga. Jak ją skomponować? Wystarczy, że na liściach ulubionego gatunku sałaty położysz pokrojone w plastry mięso, w tym przypadku – pieczoną cielęcinę, oraz świeże warzywa, np. garść pomidorków czy kawałki ogórków, a w kilka chwil wyczarujesz oryginalną sałatkę. Przyrządzając dania z cielęciny, w tym również tę sałatkę, pamiętaj o przygotowaniu marynaty, w której mięso należy trzymać kilka godzin, a najlepiej całą noc – dzięki temu nabierze ono intensywnego smaku i aromatu. Cielęcina świetnie komponować będzie się na przykład z mieloną papryką chili, pieprzem, czosnkiem oraz imbirem – dodając do niej te przyprawy, nadasz jej intensywnego, pikantnego smaku. Sałatkę zwieńcz pokrojonym szczypiorkiem i polej sałatkowym sosem paprykowo-ziołowym.