Kotleciki wieprzowe z grzybami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kotleciki wieprzowe z grzybami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

20

heart
465 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

145 osób wydrukowało

Pobierz pdf

291 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

2 łyżki

200 gramów

100 gramów

1 sztuka

1 opakowanie

2 sztuki

1 sztuka

2 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

1 łyżka

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso oczyść z błon i zamarynuj, obsypując Przyprawą do mięs Knorr. Odstaw na 10 minut do lodówki.

Kotleciki wieprzowe z grzybami - Krok 1

Krok 2

Grzyby pokrój w półplastry, cebulkę w kostkę, a czosnek posiekaj.

Kotleciki wieprzowe z grzybami - Krok 2

Krok 3

Na patelni podsmaż cebulkę z czosnkiem. Dodaj grzyby i smaż do momentu, w którym grzyby będą zupełnie suche (bez sosu). Dopraw do smaku majerankiem, czarnym pieprzem i odrobiną soli (jeśli uznasz, że jest to konieczne). Całość wystudź i dodaj żółtko oraz bułkę tartą.

Kotleciki wieprzowe z grzybami - Krok 3

Krok 4

Polędwiczkę natnij z wierzchu na całej długości (co najmniej 1 centymetrowej grubości). Obsmaż z obu stron na patelni. W powstałą szczelinę nałóż farsz. Ułóż w piekarniku nagrzanym do 190 stopni i piecz 10 – 15 minut.

Kotleciki wieprzowe z grzybami - Krok 4

Krok 5

Sos powstały z pieczenia odlej do garnuszka i uzupełnij wodą do 300 mililitrów. Rozmieszaj w nim Sos do pieczeni ciemny Knorr. Następnie sos zagotuj i polej właściwą porcję na talerz.

Kotleciki wieprzowe z grzybami - Krok 5

Krok 6

Pokrój polędwiczkę w plastry i ułóż na sosie (w przekroju mięso powinno mieć wyraźny kształt serca).

Kotleciki wieprzowe z grzybami - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Polędwiczkę podawaj z pieczonymi ziemniakami i zielonym groszkiem lub z ulubionymi dodatkami.

1

Opinie o przepisie

  • magdalena kaczmarek

    magdalena kaczmarek , 25.09.2023

    Grzybki to ja w każdej postaci uwielbiam. A tutaj z delikatną polędwicą to musi być raj dla podniebienia.Sos do mięs Knorr to najlepsza przyprawa jak dla mnie uniwersalna.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kotleciki wieprzowe z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kotleciki wieprzowe z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kotleciki wieprzowe z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kotleciki wieprzowe z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kotleciki wieprzowe z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kotleciki wieprzowe z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kotleciki wieprzowe z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kotleciki wieprzowe z grzybami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kotlety z marchewki
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Najnowsze artykuły

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej