
Składniki
150 gramów
150 gramów
1 opakowanie
200 gramów
100 gramów
1 sztuka
1 łyżka
1 szczypta
1 szczypta
1 sztuka
1 sztuka
40 mililitrów
sos do pizzy:
100 gramów
1 łyżeczka
1 łyżeczka
2 łyżeczki
30 mililitrów
ciasto do pizzy:
1 kilogram
500 mililitrów
25 gramów
20 gramów
50 mililitrów
8 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rybę oczyść i posyp przyprawą Knorr. Zamarynuj kilkoma kroplami soku z cytryny i odstaw do lodówki na około 10 minut.

Krok 2
Szpinak oczyść z końcówek i podsmaż na oliwie z pokrojoną cebulką, pieczarkami pokrojonymi w plastry i czosnkiem. Dopraw do smaku gałką muszkatołową i ostrą papryką. Smaż do momentu, w którym szpinak będzie zupełnie suchy, lekko przestudź.

Krok 3
Składniki na ciasto do pizzy połącz ze sobą dobrze wyrabiając na stolnicy, odstaw na 10 minut do lodówki skropione wodą, po 10 minutach wyjmij do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 minut. Rozwałkuj. Składniki na sos do pizzy wymieszaj ze sobą dokładnie i dopraw pieprzem do smaku. Wierzch ciasta posmaruj sosem pomidorowym.

Krok 4
Na środku ułóż filet z łososia, nałóż na niego odciśnięty z soku szpinak i przykryj filetem z białej ryby.

Krok 5
Ciasto zroluj. Wierzch posmaruj jajkiem, posyp dla dekoracji ziołami np. majerankiem.

Krok 6
Roladę piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 30 - 40 minut. Roladę pokrój w 2 centymetrowe plastry. Sos do pieczeni ciemny Knorr przygotuj według przepisu na opakowaniu, nalej na talerz i podawaj na nim pokrojoną roladę.


Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Sos do pieczeni ciemny Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejZobacz również
Polecane przepisy
Inne przepisy
Rolada ze szpinakiem i łososiem
Wielu ludzi nie wyobraża sobie wigilijnego lub bożonarodzeniowego stołu bez dań, których głównym składnikiem są ryby. Na wyjątkowe uroczystości warto przygotować efektownie prezentujące się potrawy. Taką jest duo w chińskim cieście, czyli łosoś i sandacz w miłosnym splocie z tego przepisu. Farsz do tej oryginalnej rolady rybnej przygotujesz ze świeżego szpinaku, pieczarek pokrojonych w talarki, cebuli i czosnku. Całość dopraw ostrą papryką i startą gałką muszkatołową. Nadzienie zawiń w dobrze wyrobione i rozwałkowane ciasto drożdżowe, z ułożonym w nim filetem z sandacza lub innej białej ryby i łososia. Wcześniej jednak wysmaruj je sosem do pizzy przygotowanym z koncentratu pomidorowego wymieszanego z oregano i niewielką ilością wody. Wierzch rolady posmaruj roztrzepanym jajkiem (które zapewni gotowemu wypiekowi połysk) i posyp wybranymi ziołami dla dekoracji, np. suszonym majerankiem. Dobrym wyborem będą również nasiona czarnuszki. Koniecznie sprawdź ten przepis na smaczne i wykwintne danie, które świetnie sprawdzi się na święta Bożego Narodzenia.