Warzywa w tempurze - przepis: smażone, wege | Przepisy.pl pixel

Smażone warzywa w tempurze - VIDEO

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

heart
212 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

107 osób wydrukowało

Pobierz pdf

167 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 opakowanie

1 sztuka

2 łyżki

3 sztuki

2 łyżki

2.5 łyżki

125 mililitrów

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Młodą cukinię umyj, wytrzyj do sucha i przekrój wzdłuż na pół, następnie ponownie na pół, a z powstałych łódek wytnij część z pestkami. Zielone części pokrój w słupki o szerokości 0,5 centymetra. W podobny sposób postępuj z ziemniakiem. Czyste papryki przekrój, usuń gniazda nasienne i również podziel na słupki.

Smażone warzywa w tempurze - VIDEO - Krok 1

Krok 2

W misce ubij białka na gęstą pianę, dodaj wodę gazowaną, sól oraz oba rodzaje mąki. Całość delikatnie wymieszaj. Gotowe ciasto powinno być lekkie i puszyste.

Smażone warzywa w tempurze - VIDEO - Krok 2

Krok 3

W szerokim rondlu podgrzej olej roślinny o wysokim stopniu dymienia. Gdy tłuszcz będzie gorący, przystąp do smażenia warzyw – każdy kawałek maczaj w cieście i ostrożnie wkładaj do rozgrzanego oleju. Kiedy warzywa nabiorą złocistej barwy, wyciągaj je na papierowy ręcznik, żeby usunąć nadmiar tłuszczu.

Smażone warzywa w tempurze - VIDEO - Krok 3

Krok 4

W czasie, gdy warzywa będą się smażyć, przygotuj sos. Do rondelka lub niewielkiego garnka przesyp Fix Knorr, dodaj szklankę wody, a całość szybko mieszaj, by połączyć wszystkie składniki. Następnie wlej sos sojowy i ocet mirin, a potem dorzuć posiekane chili i cukier. Całość gotuj, często mieszając, dopóki sos nie stanie się gęsty i jednolity.

Smażone warzywa w tempurze - VIDEO - Krok 4

Krok 5

Gorące i osuszone z tłuszczu warzywa ułóż na talerzu w stos i posyp świeżo posiekaną kolendrą. Sos podawaj oddzielnie w miseczce albo na niewielkim, ale głębokim talerzu.

Smażone warzywa w tempurze - VIDEO - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Zarówno papryka, cukinia jak i batat w tempurze będzie smakował najlepiej, gdy podasz je zaraz po usmażeniu – wtedy są gorące, aromatyczne i przyjemnie chrupiąc. Pamiętaj, że słodkie bataty to niezastąpiony składnik w diecie wegetariańskiej – przygotujesz z nich zarówno smakowite sałatki, jak i niesamowite ciasta!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Smażone warzywa w tempurze - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Smażone warzywa w tempurze - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Smażone warzywa w tempurze - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Smażone warzywa w tempurze - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Smażone warzywa w tempurze - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Smażone warzywa w tempurze - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Smażone warzywa w tempurze - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Smażone warzywa w tempurze - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
11 osób ogląda przepis:
Sałatka z porów
czas przygotowania
20 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Smażone warzywa w tempurze - VIDEOSmażone warzywa w tempurze - VIDEO

Jeśli lubisz czasem poeksperymentować w kuchni, ale przepadasz za szybkimi i łatwymi przepisami, które zrobią duże wrażenie na bliskich lub znajomych, to warzywa w tempurze są przepisem stworzonym dla ciebie! Ta przystawka zachwyci Twoich gości. Będzie smacznie, oryginalnie i bajecznie kolorowo!

Dla kogo?

Dla fanów jarzynowych przysmaków pod różną postacią. Jeśli lubisz się inspirować najlepszymi kuchniami świata, to koniecznie postaw na warzywa w tempurze. Przepis na chrupiącą przekąskę zachwyci każdego wielbiciela dań z charakterem.

Na jaką okazję?

Planujesz leniwy wieczór z rodziną przed telewizorem albo robisz imprezę i szukasz czegoś na przystawkę? Ten przepis sprawdzi się idealnie w roli przekąski. Cukinie, papryki i bataty w tempurze na pewno szybko znajdą się w centrum zainteresowania.

Czy wiesz, że?

Warzywa w tempurze to potrawa kuchni japońskiej. Oprócz jarzyn, w tym wyjątkowym puszystym cieście można przygotować wiele innych przysmaków jak ryby, owoce morza, grzyby, a nawet lody.

Dla urozmaicenia:

Jeśli do ciasta dodasz szczyptę ostrej mielonej papryki, powstanie bardziej wyrazista tempura. Warzywa w niej zamaczane zaskoczą cię głębszym, bardziej pikantnym smakiem. Potrawę możesz serwować z ugotowanym ryżem i delikatnie polaną sosem. Tak przygotowana, będzie znakomita również na obiad. Ależ to pyszne!