Zapiekanka z sosem holenderskim: z kalafiorem | Przepisy.pl pixel

Holenderska zapiekanka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

17

heart
54 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
70 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

82 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

215 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

100 gramów

4 łyżki

2 sztuki

2 sztuki

200 gramów

1 opakowanie

200 gramów

200 mililitrów

100 mililitrów

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

1. Brokuł i kalafiora podziel na mniejsze różyczki. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.

Krok 2

Czosnek i cebulę pokrój w kostkę i lekko podsmaż.

Krok 3

Ziemniaki zwykłe i słodkie obierz i pokrój w plastry.

Krok 4

Wymieszaj 200 ml wody ze śmietanką i zawartością opakowania Fix Knorr. Zagotuj.

Krok 5

Wymieszaj wszystkie składniki z sosem i układaj w naczyniu żaroodpornym.

Krok 6

Na wierzchu posyp startym serem i zapiekaj pod przykryciem przez 50 minut. Na ostatnie 10 minut zdejmij przykrycie, aby powstała ładna rumiana skórka.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Holenderska zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Holenderska zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Holenderska zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Holenderska zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Holenderska zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Holenderska zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Holenderska zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Holenderska zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Holenderska zapiekankaHolenderska zapiekanka

Holenderska zapiekanka stanowi smaczne i praktyczne danie na codzienny obiad. Kalafior, brokuły i ziemniaki w sosie śmietanowym, posypane startym serem – to idealny sposób na zaspokojenie każdego głodu. Warto mieć ten przepis zawsze pod ręką!

Dla kogo?

Dla miłośników zapiekanek! Ta jest wyjątkowa, ponieważ zawiera same warzywa. Jednak nie zatęsknisz za mięsem, bo kalafiorem, brokułami i ziemniakami naprawdę można się najeść. Przekonaj się!

Na jaką okazję?

Holenderska zapiekanka to doskonały pomysł na pyszny posiłek, na obiad lub kolację. Bo kto nie lubi zapiekanek?

Czy wiesz, że?

Cheddar to twardy angielski ser z mleka krowiego. Jego smak jest lekko ostry, kwaskowy i orzechowy.

Dla urozmaicenia:

Jeśli nie masz w domu cheddara, możesz użyć dowolnego żółtego sera. Zapiekanka zawsze będzie równie pyszna!