Brukselka z żurawiną przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Brukselka z żurawiną

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

22

heart
1213 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

515 osób wydrukowało

Pobierz pdf

752 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 gramów

2 opakowania

1 sztuka

6 łyżek

50 gramów

1 łyżka

2 łyżki

50 gramów

1 łyżka

6 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Brukselkę oczyść z wierzchnich liści i sparz we wrzącej, osolonej wodzie 3 minuty. Przelej zimną wodą i przekrój na połówki. Liście radicchio pooddzielaj i porwij na mniejsze kawałki.

Brukselka z żurawiną - Krok 1

Krok 2

Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z 6 łyżkami wody i oliwą. Orzechy upraż na rozgrzanej suchej patelni.

Brukselka z żurawiną - Krok 2

Krok 3

W rondelku skarmelizuj cukier, dodaj masło, orzechy i żurawinę. Podgrzewaj chwilę, następnie dodaj do przygotowanego sosu Knorr i wymieszaj razem.

Brukselka z żurawiną - Krok 3

Krok 4

Brukselkę połącz z liśćmi radicchio i ułóż na półmisku. Całość polej przygotowanym sosem z żurawiną i posyp pokruszonym serem pleśniowym. Podawaj na zimno z grissini lub grzankami.

Brukselka z żurawiną - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

86

Opinie o przepisie

  • Justyna Paszko

    Justyna Paszko , 07.09.2020

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Ślaska

    Elżbieta Ślaska , 26.11.2016

    Smakowicie wygląda mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Hanna Janeczek

    Hanna Janeczek , 13.06.2016

    Cud miód malina

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Restauracja Qualitass

    Restauracja Qualitass , 13.06.2016

    Lubimy takie efektowne połączenia :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mirka Gałkowska

    Mirka Gałkowska , 07.04.2016

    Sałatka zrobiona i zjedzona. Miałaś rację- polubiłam brukselkę :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Czarnecki

    Andrzej Czarnecki , 06.04.2016

    Brukselke po ugotowaniu owinac plastrami boczku I przebic wykalaczkami i zapiekac w piekarniku!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ryszard Nowa

    Ryszard Nowa , 06.04.2016

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zdzisława Pietrzak

    Zdzisława Pietrzak , 06.04.2016

    Za słodka ta sałatka :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Pichola

    Barbara Pichola , 06.04.2016

    Mniam Mniam Mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kamil Misiek

    Kamil Misiek , 06.04.2016

    Ser skarpetkowy feeee xd

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Waldemar Zaborski

    Waldemar Zaborski , 06.04.2016

    Brukselka źle mi się kojarzy- jak zniknie parlament UE, to smak wróci :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Koperek

    Beata Koperek , 06.04.2016

    absolutnie nic nie przekona mnie do brukselki, jest to JEDYNE warzywo, przed dotknięciem którego dostaję drgawek... cudnie wygląda, ale wybaczcie... :(

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Kubiak

    Elżbieta Kubiak , 06.04.2016

    A ja nie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stanisława Maria Pietrzyk

    Stanisława Maria Pietrzyk , 06.04.2016

    Uwielbiam brukselkę a ta może będzie najlepsza .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lula Marciniak

    Lula Marciniak , 06.04.2016

    Wygląda smakowicie!!!!!!!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wioletta Kubińska

    Wioletta Kubińska , 06.04.2016

    Może być dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aleksander Żuk

    Aleksander Żuk , 06.04.2016

    tak bo bardzo lubie gołąbki !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mikołaj Jan Szczepaniak

    Mikołaj Jan Szczepaniak , 06.04.2016

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jola Piątkowska

    Jola Piątkowska , 06.04.2016

    Uwielbiam salatki z brukselka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sylwia Koch-Furs

    Sylwia Koch-Furs , 06.04.2016

    Lubię brukselkę , ser pleśniowy i żurawinę ale takiej "mieszanki " jeszcze nie próbowalam :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Dołhun

    Anna Dołhun , 06.04.2016

    wygląda smacznie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Czesława Brańska

    Czesława Brańska , 06.04.2016

    Ciekawe połączenie składników

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Gałkowska Malczyk

    Katarzyna Gałkowska Malczyk , 06.04.2016

    Taaaaak!!! My jemy świeżą, markietową oczywiście. A jak nie, to mrożoną ;-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jerzy Konieczny

    Jerzy Konieczny , 06.04.2016

    Ha ha!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lidia Czerniak

    Lidia Czerniak , 06.04.2016

    Uwielbiam brukselkę !!! :) Muszę sie pilnować by za duzo jej nie zjeść, bo to podobno niezdrowo! ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Irena Musiałkiewicz

    Irena Musiałkiewicz , 06.04.2016

    ale sos samemu zrobic o wielesmaczniejszy i prosty

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alicja Lach

    Alicja Lach , 06.04.2016

    Nie lubię brukselki ale ser pleśniowy i żurawinę uwielbiam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jan Liebchen

    Jan Liebchen , 06.04.2016

    nie widzę brukselki, za to widzę ser - brrrr

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Kačmar-Lisowska

    Anna Kačmar-Lisowska , 06.04.2016

    Ja też! ☺

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Basia Kubiak

    Basia Kubiak , 06.04.2016

    Lubie brukselke

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Brukselka z żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Brukselka z żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Brukselka z żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Brukselka z żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Brukselka z żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Brukselka z żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Brukselka z żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Brukselka z żurawiną - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Brukselka z żurawinąBrukselka z żurawiną

Brukselka, żurawina i ser pleśniowy to nasz przepis na sukces. Gorąco polecamy!