Zapiekany ryż z tofu przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekany ryż z tofu

Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

ratingratingratingratingrating

11

heart
147 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

154 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

268 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

160 gramów

4 szklanki

160 gramów

4 sztuki

8 łyżek

2 sztuki

4 łyżki

sos:

6 łyżek

6 łyżek

6 łyżek

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Ugotuj fasolkę i ryż (według instrukcji z opakowania).

Zapiekany ryż z tofu - Krok 1

Krok 2

Tofu pokrój w małą kostkę i obsmaż na 1 łyżce oleju. Po usmażeniu odłóż na bok. Cebulę drobno posiekaj i duś ją na patelni na kolejnej łyżce oleju.

Zapiekany ryż z tofu - Krok 2

Krok 3

Ryż dodaj do cebuli, dokładnie wymieszaj i duś dalej. Dodaj fasolkę i wymieszaj. Chwilę trzymaj na małym ogniu. Wymieszaj razem z tofu i przełóż do naczynia żaroodpornego.

Zapiekany ryż z tofu - Krok 3

Krok 4

Przygotuj sos „Zapiekanka ziemniaczana” z dodatkiem jogurtu i śmietany.

Zapiekany ryż z tofu - Krok 4

Krok 5

Sparzone, obrane pomidory pokrój w grube plastry. Wyłóż na ryż. Całość zalej sosem. Wszystko zapiekaj w temp. 160 °C przez 12-15 min. Przed podaniem posyp siekaną natką pietruszki.

Zapiekany ryż z tofu - Krok 5
mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

Dobra rada:

Posiłek jest dobrym źródłem: fosforu potasu, fosforu, miedzi, manganu, wapnia, żelaza, witamin: A, E, C, wit. B1, B2, B3, B6 i kwasu foliowego, cynku, witamin.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekany ryż z tofu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekany ryż z tofu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekany ryż z tofu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekany ryż z tofu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekany ryż z tofu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekany ryż z tofu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekany ryż z tofu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekany ryż z tofu - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekany ryż z tofuZapiekany ryż z tofu

Przepis na zapiekankę, ale w całkiem nowym wydaniu! Zapiekany ryż z tofu, fasolką szparagową i pomidorem w sosie to wyborny sposób na apetyczną kolację. Zapiekane, warzywne risotto bez wątpienia zachwyci Cię cudownym smakiem i aromatem.

Dla kogo? Danie dla ludzi lubujących się w wegetariańskich specjałach. Tofu znakomicie zakamufluje brak mięsa, dlatego potrawę można śmiało serwować również zapalonym mięsożercom. Będzie pysznie!

Na zdrowie! Roślinna moc witamin – to jest to! Warzywna kolacja zagwarantuje Ci niezbędną dawkę wielu witamin w tym witaminy E (6 mg, czyli 50% RDA), której najważniejszą funkcją jest ochrona komórek przed stresem oksydacyjnym.

Czy wiesz, że? Tofu to nic innego jak twarożek sojowy. Podania głoszą, że został wynaleziony w Chinach już w 164 roku p.n.e. Co daje nam ten produkt? Tofu dostarcza do organizmu cenne białko, dlatego też częstokroć z powodzeniem stosuje się go jako zamiennik mięsa.