
Składniki
1 szklanka
1 kilogram
1 sztuka
1 szklanka
1 szklanka
20 dekagramów
2 sztuki
4 łyżki
1 szczypta
1 łyżka
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ugotuj ryż w osolonej wodzie z dodatkiem mleka.

Krok 2
Warzywa umyj i pokrój w paski, duś na wolnym ogniu pod przykryciem (podlej olejem i kilkoma łyżkami wrzącej wody).

Krok 3
Dodaj Bulionetkę drobiową Knorr oraz ryż. Całość duś jeszcze 10 minut. Następnie odstaw do wystudzenia.

Krok 4
Wymieszaj z żółtym serem i jajkami.

Krok 5
Naczynie żaroodporne wysmaruj tłuszczem i przełóż do niego potrawę, piecz około 20 minut.

Krok 6
Gotową zapiekankę ryżowo – warzywną udekoruj natką pietruszki, podawaj z sosem (na przykład grzybowym) i surówką.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekanka ryżowa z warzywami
Zapiekanka ryżowa z warzywami to nie tylko ciekawy dodatek do potraw, ale także samodzielne danie bezmięsne, szybkie w przygotowaniu i smaczne. Wybierz dowolny ryż, bardziej sypki – długoziarnisty albo krótkoziarnisty. Ugotuj go w wodzie z dodatkiem mleka, dzięki czemu nabierze delikatnie słodkiego smaku, a w drugim garnku przygotuj w tym samym czasie włoszczyznę do ryżowej zapiekanki, pokrojoną w paski: marchewkę, seler, korzeń pietruszki oraz por. Pomiń dodatek kapusty. Warzywa duś pod przykryciem w niewielkiej ilości wody oraz oleju, co jakiś czas sprawdzając poziom płynu. Dodaj warzywa do ryżu, duś jeszcze przez chwilę, by ich smaki się przeniknęły, a następnie przestudź i wymieszaj z jajkami oraz żółtym serem. Masę zapiecz, aż stanie się jednolita i lekko chrupiąca z wierzchu. Przygotuj pyszną zapiekankę warzywną z ryżem przy najbliższej okazji!
Dla kogo?
Zapiekanka z ryżem i warzywami to doskonałe danie dla smakoszy kuchni nowoczesnej i oryginalnej.
Na jaką okazję?
Zapiekanka warzywna z ryżem to propozycja bardzo uniwersalnego dania. Możecie je wykorzystać na co dzień, urozmaicając rodzinne obiady, a także zaserwować podczas domowego przyjęcia. Świetnie sprawdzi się także jako lunch zabierany do pracy.
Czy wiesz, że?
Na świecie znajdziecie aż 25 gatunków ryżu. Spośród nich wyróżnia się ryż siewny, który znajdziemy najczęściej w naszych kuchniach - świetnie nada się również do naszego przepisu na zapiekankę z ryżu i warzyw.
Dla urozmaicenia:
Zapiekanka ryżowa dobrze smakuje z dodatkiem surówki, np. z marchewki i jabłka lub z białej kapusty. Sprawdzi się też serwowana z pulpetami w sosie śmietanowym albo koperkowym.