Makaron ze szpinakiem z piekarnika - zapiekany | Przepisy.pl pixel

Zapiekany makaron ze szpinakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

14

heart
419 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

264 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

340 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 opakowanie

50 mililitrów

100 gramów

1 sztuka

1 sztuka

5 łyżek

3 łyżki

250 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie.

Krok 2

Fix rozmieszaj z wodą i śmietaną, a następnie wlej na patelnię ze szpinakiem. Zagotuj.

Krok 3

Cebulę pokrój w piórka, a czosnek drobno posiekaj. Przesmaż razem na rozgrzanej oliwie. Dodaj umyte liście szpinaku i wymieszaj.

Krok 4

Ugotowany makaron wymieszaj dokładnie z sosem.

Krok 5

Naczynie żaroodporne natłuść i przełóż do niego makaron. Wierzch zapiekanki posyp równomiernie startym serem. Naczynie wstaw do nagrzanego do 175 °C piekarnika na 15 minut. Podawaj natychmiast po zapieczeniu.

przepisy.pl

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekany makaron ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekany makaron ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekany makaron ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekany makaron ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekany makaron ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekany makaron ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekany makaron ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekany makaron ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Zupa z bobu
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekany makaron ze szpinakiemZapiekany makaron ze szpinakiem

Smaczna makaronowa zapiekanka to dobra propozycja na szybki obiad. Wystarczy podsmażyć czosnek z cebulą, dodać do tego świeży szpinak w liściach oraz sos serowy. Dzięki niemu całość nabierze kremowej konsystencji oraz wyrazistego smaku. Przed pieczeniem posypuje się potrawę startym żółtym serem, który staje się po podgrzaniu ciągnący i zarazem delikatnie chrupiący. Zapiekany makaron ze szpinakiem sprawdzi się również z dodatkiem pomidorów – suszonych lub świeżych. Dorzuć je jeszcze na patelni, przed przełożeniem całości do naczynia żaroodpornego. Dodatkowo urozmaicisz danie plastrami białej mozzarelli lub serem feta. Tak przygotowaną zapiekankę podawaj z mieszanką sałat z warzywami sezonowymi lub przygotuj na parze brokuły. Udekoruj makaron świeżymi ziołami i pomidorkami koktajlowymi. Możesz też przygotować większą ilość sosu serowego i serwować go jako dodatek. Masz ochotę na proste bezmięsne danie? Przygotuj je według tego przepisu. Nie zapomnij podzielić się swoją opinią. Smacznego.