Zupa z bobu mrożonego – krem: prosty przepis | Przepisy.pl pixel

Zupa z bobu

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

47

heart
1292 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

647 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1051 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

2 sztuki

200 gramów

0.5 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

100 mililitrów

1 sztuka

2 sztuki

1 szczypta

3 sztuki

2 sztuki

4 sztuki

grzanki:

2 sztuki

2 sztuki

80 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Warzywa umyj i obierz. Mięso umyj i zalej, razem z warzywami, 1,5 litrem zimnej wody. Doprowadź do wrzenia, po czym zbierz powstałą pianę. Dodaj przyprawy oraz dwie kostki Rosołu szlachetnego drobiowo- wołowego Knorr, wszystko razem gotuj około 40 minut.

Zupa z bobu  - Krok 1

Krok 2

W czasie gotowania zupy obierz rozmrożony bób, pokrój cebulę i posiekaj czosnek.

Zupa z bobu  - Krok 2

Krok 3

W garnku na oliwie podsmaż cebulę, następnie dodaj czosnek oraz bób. Całość zalej przecedzonym wywarem i gotuj przez około 20 minut. Po tym czasie, za pomocą perforowanej łyżki wyjmij z zupy część bobu.

Zupa z bobu  - Krok 3

Krok 4

Resztę dokładnie zmiksuj.

Zupa z bobu  - Krok 4

Krok 5

Zupę zapraw śmietaną i dodaj cały bób. Dopraw do smaku posiekanym tymiankiem, majerankiem i świeżą miętą. Zupa najlepiej smakuje z czosnkowymi grzankami.

Zupa z bobu  - Krok 5

Krok 6

Przygotuj grzanki: kajzerki pokrój w centymetrowej grubości kostkę. Następnie posiekaj czosnek, wrzuć go na rozgrzaną oliwę, smaż przez chwilę, po czym dodaj kawałki kajzerki. Zmniejsz ogień i smaż, mieszając cały czas, do uzyskania złotego koloru.

Zupa z bobu  - Krok 6
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Nie gotuj bobu dłużej niż przez 15 minut – inaczej straci on swoje wartości odżywcze i wyjątkowy smak.

9

Opinie o przepisie

  • Anna Jadczak

    Anna Jadczak , 04.11.2016

    pyszna polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Dudek

    Krystyna Dudek , 28.06.2016

    Świeża zieleń z nutą czosnku i chrupka grzanką.Grasz w zielone?Gram.Masz zielone?Mam.Lat nią pychotka!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Dudek

    Krystyna Dudek , 28.06.2016

    Oryginalne danie.Gra w swieza zielenlone z nutą czosnku zielone

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kacper Urbański

    Kacper Urbański , 11.06.2016

    Potwierdzam! Zupa sztos!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Irena Palczarska

    Irena Palczarska , 11.06.2016

    Już niedługo będzie tańszy i wtedy zaszalejemy!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Irena Palczarska

    Irena Palczarska , 11.06.2016

    Musi być pyszna i ciekawa

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Roksana Seweryn

    Roksana Seweryn , 10.06.2016

    Bardzo droga. Cena bobu na dzień dzisiejszy 20 zł za kilogram

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Martyna Bartkiewicz

    Martyna Bartkiewicz , 10.06.2016

    to jest tak dobre, że mój chłopak zrezygnował z wyjścia z kumplami!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Walentyna Walczak

    Walentyna Walczak , 11.05.2015

    zupa krem z bobu znakomita

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa z bobu  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa z bobu  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa z bobu  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa z bobu  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa z bobu  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa z bobu  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa z bobu  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa z bobu  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa z bobu Zupa z bobu

Zupa z bobu to niecodzienna propozycja na zupę krem. Przygotowana na bazie bulionu warzywno-mięsnego jest bardzo smaczna i pachnąca. Wzbogać ją o ulubione dodatki i ciesz się jej delikatnym smakiem. Jeśli szukasz inspiracji na zupę z bobu, wypróbuj przepis od naszej redakcji!

Dla kogo?

Zupę z bobem pokochają wszyscy. Zależnie od własnych preferencji, możesz ją mocniej doprawić lub zostawić delikatną i aksamitną. Nie masz jak kupić zwykłego, świeżego bobu? Możesz przygotować zupę z bobu mrożonego, który także świetnie się sprawdzi. Dopraw ją swoimi ulubionymi przyprawami i przygotuj ulubione dodatki. Taka zupa na pewno zmieni twoje nastawienie do bobu!

Na jaką okazję?

Delikatna zupa krem z bobu brzmi jak uświetnienie ciepłego letniego dnia. Gdy podasz ją na chłodno z kleksem kwaśnej śmietany, będzie znakomitym wytchnieniem podczas upału. Możesz też uświetnić nią uroczysty obiad. W takim wypadku zaserwuj zupę z bobu na ciepło z dodatkiem malutkich ptysiów.

Czy wiesz, że?

Bób to roślina strączkowa, którą uprawia się głównie w sezonie letnim. Ziarna bobu są wtedy najsmaczniejsze. Bób zawiera dużo białka – w 100 g znajdziesz prawie 7 g białka. Surowe ziarna bobu to również źródło kwasu foliowego! Jeśli chcesz dostarczyć organizmowi tych składników, zupa z bobem będzie idealnym rozwiązaniem.

Dla urozmaicenia:

Aby dodać swojej zupie z bobem charakteru, możesz doprawić ją ostrymi przyprawami, np. czerwoną papryką. Przygotuj także aromatyczne grzanki czosnkowe z bagietki lub kajzerki. Połączenie delikatnej konsystencji zupy z chrupkością grzanek będzie dla twojego podniebienia prawdziwą kulinarną przyjemnością!