
Składniki
300 gramów
2 sztuki
200 gramów
0.5 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
100 mililitrów
1 sztuka
2 sztuki
1 szczypta
3 sztuki
2 sztuki
4 sztuki
grzanki:
2 sztuki
2 sztuki
80 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Warzywa umyj i obierz. Mięso umyj i zalej, razem z warzywami, 1,5 litrem zimnej wody. Doprowadź do wrzenia, po czym zbierz powstałą pianę. Dodaj przyprawy oraz dwie kostki Rosołu szlachetnego drobiowo- wołowego Knorr, wszystko razem gotuj około 40 minut.

Krok 2
W czasie gotowania zupy obierz rozmrożony bób, pokrój cebulę i posiekaj czosnek.

Krok 3
W garnku na oliwie podsmaż cebulę, następnie dodaj czosnek oraz bób. Całość zalej przecedzonym wywarem i gotuj przez około 20 minut. Po tym czasie, za pomocą perforowanej łyżki wyjmij z zupy część bobu.

Krok 4
Resztę dokładnie zmiksuj.

Krok 5
Zupę zapraw śmietaną i dodaj cały bób. Dopraw do smaku posiekanym tymiankiem, majerankiem i świeżą miętą. Zupa najlepiej smakuje z czosnkowymi grzankami.

Krok 6
Przygotuj grzanki: kajzerki pokrój w centymetrowej grubości kostkę. Następnie posiekaj czosnek, wrzuć go na rozgrzaną oliwę, smaż przez chwilę, po czym dodaj kawałki kajzerki. Zmniejsz ogień i smaż, mieszając cały czas, do uzyskania złotego koloru.


Dobra rada:
Nie gotuj bobu dłużej niż przez 15 minut – inaczej straci on swoje wartości odżywcze i wyjątkowy smak.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Rosół szlachetny drobiowo-wołowy Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa z bobu
Zupa z bobu to niecodzienna propozycja na zupę krem. Przygotowana na bazie bulionu warzywno-mięsnego jest bardzo smaczna i pachnąca. Wzbogać ją o ulubione dodatki i ciesz się jej delikatnym smakiem. Jeśli szukasz inspiracji na zupę z bobu, wypróbuj przepis od naszej redakcji!
Dla kogo?
Zupę z bobem pokochają wszyscy. Zależnie od własnych preferencji, możesz ją mocniej doprawić lub zostawić delikatną i aksamitną. Nie masz jak kupić zwykłego, świeżego bobu? Możesz przygotować zupę z bobu mrożonego, który także świetnie się sprawdzi. Dopraw ją swoimi ulubionymi przyprawami i przygotuj ulubione dodatki. Taka zupa na pewno zmieni twoje nastawienie do bobu!
Na jaką okazję?
Delikatna zupa krem z bobu brzmi jak uświetnienie ciepłego letniego dnia. Gdy podasz ją na chłodno z kleksem kwaśnej śmietany, będzie znakomitym wytchnieniem podczas upału. Możesz też uświetnić nią uroczysty obiad. W takim wypadku zaserwuj zupę z bobu na ciepło z dodatkiem malutkich ptysiów.
Czy wiesz, że?
Bób to roślina strączkowa, którą uprawia się głównie w sezonie letnim. Ziarna bobu są wtedy najsmaczniejsze. Bób zawiera dużo białka – w 100 g znajdziesz prawie 7 g białka. Surowe ziarna bobu to również źródło kwasu foliowego! Jeśli chcesz dostarczyć organizmowi tych składników, zupa z bobem będzie idealnym rozwiązaniem.
Dla urozmaicenia:
Aby dodać swojej zupie z bobem charakteru, możesz doprawić ją ostrymi przyprawami, np. czerwoną papryką. Przygotuj także aromatyczne grzanki czosnkowe z bagietki lub kajzerki. Połączenie delikatnej konsystencji zupy z chrupkością grzanek będzie dla twojego podniebienia prawdziwą kulinarną przyjemnością!