Barszcz biały z ziemniakami i kiełbasą - przepis | Przepisy.pl pixel

Barszcz biały z kiełbasą i ziemniakami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

82

heart
1103 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

1108 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1600 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

800 gramów

100 gramów

100 gramów

100 gramów

100 gramów

100 gramów

1 sztuka

5 sztuk

2 sztuki

1 sztuka

1 szczypta

150 gramów

2 łyżki

3 ziarna

5 ziaren

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Wszystkie warzywa (z wyjątkiem cebuli) obierz, pokrój na mniejsze kawałki i zalej około 1,5 litra zimnej wody. Doprowadź do wrzenia, a następnie zbierz z powierzchni powstałą pianę. Dodaj ziele angielskie, liść laurowy, czosnek oraz pieprz. Gotuj wywar powoli przez około godzinę, po czym usuń z niego warzywa.

Barszcz biały z kiełbasą i ziemniakami - Krok 1

Krok 2

Dodaj białą kiełbasę, pogotuj chwilę, by się sparzyła, a następnie wyjmij ją i odstaw na bok do ostygnięcia.

Barszcz biały z kiełbasą i ziemniakami - Krok 2

Krok 3

Cebulę oraz boczek pokrój w kostkę, podsmaż na patelni i dodaj do wywaru.

Barszcz biały z kiełbasą i ziemniakami - Krok 3

Krok 4

Ziemniaki obierz i ugotuj oddzielnie.

Barszcz biały z kiełbasą i ziemniakami - Krok 4

Krok 5

Przesyp zawartość torebki Barszcz biały Knorr do miski, dodaj śmietanę, a następnie rozprowadź niewielką ilością wywaru.

Barszcz biały z kiełbasą i ziemniakami - Krok 5

Krok 6

Całość połącz z gotującą się zupą, nieustannie mieszając – by nie powstały grudki. Następnie pokrój przygotowaną kiełbasę białą w plastry i dodaj do zupy, wraz z ziemniakami.

Barszcz biały z kiełbasą i ziemniakami - Krok 6

Krok 7

Barszcz gotuj jeszcze przez około 5 minut. Przed podaniem dopraw go do smaku dwoma łyżkami chrzanu, odrobiną majeranku oraz soli (jeśli zachodzi taka potrzeba).

Barszcz biały z kiełbasą i ziemniakami - Krok 7
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

2

Opinie o przepisie

  • Marzena Woźniewska

    Marzena Woźniewska , 25.03.2020

    Barszcz był przepyszny, jajko kompletnie nie było potrzebne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Giezek

    Elżbieta Giezek , 21.01.2016

    Bardzo lubię barszcz biały, ale na naturalnym zakwasie i bez dodatku zup w proszku. Chemia nie służy zdrowiu.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Barszcz biały z kiełbasą i ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Barszcz biały z kiełbasą i ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Barszcz biały z kiełbasą i ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Barszcz biały z kiełbasą i ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Barszcz biały z kiełbasą i ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Barszcz biały z kiełbasą i ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Barszcz biały z kiełbasą i ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Barszcz biały z kiełbasą i ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Barszcz biały z kiełbasą i ziemniakamiBarszcz biały z kiełbasą i ziemniakami

Barszcz biały na bogato. Ugotowane ziemniaki pokrojone w kostkę i kawałki białej kiełbasy sprawiają, ze zupa jest bardzo treściwa. Bazą do jej przygotowania jest Barszcz biały Knorr, który należy ugotować na wywarze z włoszczyzną, i kiełbasą. Smak zupy wzbogaci przysmażona cebula z kawałeczkami wędzonego boczkiem, gęsta kwaśna śmietana oraz przyprawy i zioła: czosnek, liść laurowy, majeranek, ziele angielskie i pieprz – najlepiej świeżo mielony. Nie oszczędzaj na tych dodatkach, bo najlepszy barszcz biały to ten, który jest bardzo wyrazisty. Podając zupę koniecznie wkrój do niej kiełbasę na której wcześniej się gotowała. Niektórzy serwują ją w wydrążonym chlebie, lub dodatkowo podają pajdę wiejskiego razowca. Jeśli lubisz oddaj także gotowane na twardo jajkom, choć w tym przepisie nie jest konieczne.