Barszcz biały z kiełbasą i ziemniakami
łatwe
1600 osób zapisało

Składniki
800 gramów
100 gramów
100 gramów
100 gramów
100 gramów
100 gramów
1 sztuka
5 sztuk
2 sztuki
1 sztuka
1 szczypta
150 gramów
2 łyżki
3 ziarna
5 ziaren
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Wszystkie warzywa (z wyjątkiem cebuli) obierz, pokrój na mniejsze kawałki i zalej około 1,5 litra zimnej wody. Doprowadź do wrzenia, a następnie zbierz z powierzchni powstałą pianę. Dodaj ziele angielskie, liść laurowy, czosnek oraz pieprz. Gotuj wywar powoli przez około godzinę, po czym usuń z niego warzywa.

Krok 2
Dodaj białą kiełbasę, pogotuj chwilę, by się sparzyła, a następnie wyjmij ją i odstaw na bok do ostygnięcia.

Krok 3
Cebulę oraz boczek pokrój w kostkę, podsmaż na patelni i dodaj do wywaru.

Krok 4
Ziemniaki obierz i ugotuj oddzielnie.

Krok 5
Przesyp zawartość torebki Barszcz biały Knorr do miski, dodaj śmietanę, a następnie rozprowadź niewielką ilością wywaru.

Krok 6
Całość połącz z gotującą się zupą, nieustannie mieszając – by nie powstały grudki. Następnie pokrój przygotowaną kiełbasę białą w plastry i dodaj do zupy, wraz z ziemniakami.

Krok 7
Barszcz gotuj jeszcze przez około 5 minut. Przed podaniem dopraw go do smaku dwoma łyżkami chrzanu, odrobiną majeranku oraz soli (jeśli zachodzi taka potrzeba).


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Barszcz Biały z Majerankiem Ulubione Smaki Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPodobne przepisy
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Barszcz biały z kiełbasą i ziemniakami
Barszcz biały na bogato. Ugotowane ziemniaki pokrojone w kostkę i kawałki białej kiełbasy sprawiają, ze zupa jest bardzo treściwa. Bazą do jej przygotowania jest Barszcz biały Knorr, który należy ugotować na wywarze z włoszczyzną, i kiełbasą. Smak zupy wzbogaci przysmażona cebula z kawałeczkami wędzonego boczkiem, gęsta kwaśna śmietana oraz przyprawy i zioła: czosnek, liść laurowy, majeranek, ziele angielskie i pieprz – najlepiej świeżo mielony. Nie oszczędzaj na tych dodatkach, bo najlepszy barszcz biały to ten, który jest bardzo wyrazisty. Podając zupę koniecznie wkrój do niej kiełbasę na której wcześniej się gotowała. Niektórzy serwują ją w wydrążonym chlebie, lub dodatkowo podają pajdę wiejskiego razowca. Jeśli lubisz oddaj także gotowane na twardo jajkom, choć w tym przepisie nie jest konieczne.