Zupa cebulowa francuska przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa cebulowa francuska

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

41

heart
1364 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

541 osób wydrukowało

Pobierz pdf

780 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

4 sztuki

2 łyżki

3 łyżki

2 łyżki

2 łyżki

6 szklanek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozpuść kostki Rosołu drobiowo-wołowego Knorr w 6 szklankach wrzątku.

Zupa cebulowa francuska - Krok 1

Krok 2

Pokrój cebulę w plastry, podsmaż, oprósz mąką i zrumień na rozgrzanym oleju. Następnie rozprowadź niewielką ilością zimnego wywaru.

Zupa cebulowa francuska - Krok 2

Krok 3

Następnie dodaj cebulę do pozostałego wrzącego wywaru, dopraw do smaku pieprzem i gotuj około 20 minut.

Zupa cebulowa francuska - Krok 3

Krok 4

Podziel każdą kromkę bułki na 4 części, podsmaż na maśle. Następnie włóż do żaroodpornego naczynia. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

Zupa cebulowa francuska - Krok 4

Krok 5

Zalej kromki zupą, posyp żółtym serem i zapiekaj w piekarniku do momentu, gdy ser się roztopi.

Zupa cebulowa francuska - Krok 5
3

Opinie o przepisie

  • Marta Nadolna

    Marta Nadolna , 27.01.2019

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomasz Dabrowa

    Tomasz Dabrowa , 16.02.2017

    w przepisie jest napisane o bulce paryskiej, skąd ta bagietka?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • john mcpablo

    john mcpablo , 01.10.2015

    nie kroic za grubo bagietki. zajmie wiekszosc miski i nie bedzie miejsca na cebule.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa cebulowa francuska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa cebulowa francuska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa cebulowa francuska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa cebulowa francuska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa cebulowa francuska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa cebulowa francuska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa cebulowa francuska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa cebulowa francuska - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa cebulowa francuskaZupa cebulowa francuska

Wyrazisty smak zupy cebulowej francuskiej przypadnie do gustu nawet najbardziej wymagającym smakoszom kulinarnym. To danie, które stworzysz bez trudu, nie nadwyrężając równocześnie swojego portfela. Wystarczy parę cebul, kilka kromek bułki francuskiej i stary ser żółty – to naprawdę niewiele. Jeżeli zastanawiasz się nad rodzajem sera – najlepszy będzie w tym przypadku lekko słodkawy ementaler, który nada zupie specyficzny posmak. Jest on zaliczany do serów twardych, dzięki czemu z łatwością go zetrzemy. Czy trzeba być kulinarnym mistrzem, żeby przygotować taką zupę? Nic z tych rzeczy. Wystarczy, że przygotujesz bulion, dodasz do niego podduszoną cebulę oraz przygotujesz małe grzanki, a wszystko posypiesz startym serem i gotowe! Przed podaniem warto włożyć zupę do piekarnika tak, aby starty ser roztopił się, tworząc smakowitą powłoczkę. Pycha.