Kapuśniak z pomidorami i z kiszonej kapusty | Przepisy.pl pixel

Kapuśniak z pomidorami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

24

heart
370 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

252 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

452 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 gramów

2 opakowania

1 sztuka

1 sztuka

2 litry

2 sztuki

3 sztuki

6 ziaren

2 sztuki

1 sztuka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kapustę poszatkuj i zalej dwoma litrami wody. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie oraz pieprz. Gotuj przez około 30 minut.

Kapuśniak z pomidorami - Krok 1

Krok 2

Cebulę, czosnek oraz kiełbasę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na patelni z olejem.

Kapuśniak z pomidorami - Krok 2

Krok 3

W tym czasie pomidory z puszki posiekaj. Kiedy cebula i kiełbasa będą rumiane, dodaj pomidory i całość duś około 10 minut. Następnie wlej wszystko do zupy.

Kapuśniak z pomidorami - Krok 3

Krok 4

Dodaj majeranek i bulionetkę Knorr. Gotuj zupę około 20 minut. Podawaj z pieczywem.

Kapuśniak z pomidorami - Krok 4
1

Opinie o przepisie

  • Karol

    Karol , 15.12.2022

    TAK. Nie jestem fanem kiszonej kapusty ale w tym zestawieniu smakuje rewelacyjnie. Pomidory robią robotę! Osobiście podkręcam jeszcze smak dania dodając do kapusty podsmażone suszone pomidory a w wersji postnej rezygnuję z kiełbasy.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kapuśniak z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kapuśniak z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kapuśniak z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kapuśniak z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kapuśniak z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kapuśniak z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kapuśniak z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kapuśniak z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Szparagi w boczku
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

średnie

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kapuśniak z pomidoramiKapuśniak z pomidorami

Kapuśniak z pomidorami? Tak! To pyszne połączenie odmieniające nieco tradycyjną zupę, przygotowywaną z kiszonej kapusty. Pomidory łagodzą wyrazisty smak kapusty, nadając jej delikatności i odrobiny słodyczy. Spróbujcie naszego przepisu na obiadową zupę, która w nieco odświeżonej wersji z pewnością skradnie Wasze podniebienia. Rozgrzewający kapuśniak z pomidorami jest idealnym pomysłem szczególnie na jesienne i zimowe dni. Dzięki licznym dodatkom może stanowić jednodaniowy obiad, który zaspokoi nawet największy głód.

Dla kogo?

Kapuśniak z kiszonej kapusty z pomidorami przypadnie do gustu miłośnikom kwaśnych zup, a także zwolennikom delikatnych modyfikacji tradycyjnych receptur.

Na jaką okazję?

Kapuśniak z pomidorami to doskonała propozycja na codzienny obiad.

Czy wiesz, że?

Kapuśniak jest zupą, która znana jest przede wszystkim w Polsce, Słowacji i na Ukrainie. Jako kwaśnica występuje w tradycyjnej kuchni góralskiej, podawany jest wówczas z dużą porcją mięsa.

Dla urozmaicenia:

Zupa z kiszonej kapusty z pomidorami doskonale smakuje z chlebem. To tradycyjny sposób jedzenia, do dziś kultywowany w niektórych regionach kraju.