
Składniki
250 gramów
1 sztuka
50 gramów
40 gramów
30 mililitrów
30 gramów
1 szczypta
0.5 łyżeczki
1 szczypta
4 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron ugotuj zgodnie z zaleceniami na opakowaniu, najlepiej tak, by pozostał al dente. Gdy będzie gotowy, przerzuć na sitko, by ociekł z nadmiaru wody. Paprykę umyj, przekrój na pół, usuń gniazdo nasienne, a resztę pokrój w paski. Oliwki odsącz z zalewy, a następnie podziel na połówki lub plastry, jeśli są bardzo duże.

Krok 2
W misce połącz jajka, mleko, mąkę, sól i pieprz oraz przyprawę Suszone Pomidory Knorr. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj tak, by nie pozostawić żadnych grudek.

Krok 3
Na patelnię przełóż masło. Gdy tłuszcz się rozpuści, podsmaż paprykę z oliwki, często mieszając, by się nie przypaliły. Następnie dodaj ugotowany makaron i znowu mieszaj.

Krok 4
Wszystkie podsmażone składniki zalej wcześniej przygotowaną masą jajeczną. Danie pozostaw na ogniu do momentu, aż jajka się zetną. Omlet z makaronem podawaj gorący, najlepiej prosto z patelni.


Dobra rada:
Gorący omlet z makaronem podawaj udekorowany zieleniną np. drobno siekaną natką pietruszki. Wierzch potrawy możesz również oprószyć drobno tartym parmezanem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa Knorr Suszone Pomidory z Czosnkiem i Bazylią
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Omlet z makaronem
Omlety z różnymi dodatkami najczęściej kojarzą się nam z szybką propozycją śniadaniową. Czy połączenie typowo jajecznego dania ze spaghetti może się udać? Oczywiście, że tak! Oprócz tych dwóch składników, w przepisie na omlet z makaronem znajdziesz także świeżą paprykę, oliwki oraz aromatyczne przyprawy, które sprawią, że od razu zapragniesz przygotować to danie jeszcze raz.
Dla kogo?
Dla początkujących i doświadczonych kucharzy, którzy lubią zaskakiwać swoich domowników i gości. Podejrzewamy, że na hasło „omlet” nie będą się oni spodziewać potrawy w tak oryginalnym wydaniu.
Na jaką okazję?
Zastosowanie makaronu sprawia, że omlet podać można w charakterze obiadu. Korzystaj z tej receptury, gdy brakuje czasu na bardziej skomplikowane manewry! Gdy spodziewasz się większej liczby gości w porze posiłku, wystarczy, że przygotujesz większą patelnię i zwiększysz ilość składników na omlet z makaronem, oczywiście zachowując odpowiednie proporcje.
Czy wiesz, że?
Jeśli nie lubisz bardzo mocno ściętych jajek, pamiętaj by przed rozpoczęciem przygotowania potrawy, sparzyć ich skorupki wrzątkiem.
Dla urozmaicenia:
Po nałożeniu na talerze omlet z makaronem posyp świeżym szczypiorkiem, pietruszką lub udekoruj listkami bazylii. Pikanterii całej potrawie doda odrobina drobno pokrojonej, świeżej papryczki chili. Jeśli lubisz połączenie jajecznicy z mięsem, do dania dorzuć szynkę lub boczek, pokrojone w drobną kosteczkę. Szykuje się wyjątkowo smaczne śniadanie!